Вероятно сте се чудили кои са най-привлекателните държави за чуждестранните туристи! Всяка година Световната организация по туризъм прави списък на десетте най-посещавани страни в света, от който можете да си направите справка доколко личните ви предпочитания съвпадат с масовия вкус. А също и да набележите следващата дестинация или просто да помечтаете.

1 Франция (76,8 милиона туристи)

Едва ли ще се изненадате, че именно Франция е номер 1. Самото име на държавата асоциира с изтънчен вкус и елегантност и привлича многомилионна армия от туристи бленуващи да зърнат слънчевия рай на френската Ривиера, Шанз Елизе, Айфеловата кула и Лувъра.

2 САЩ (59,7 млн. туристи)

САЩ си е САЩ. Там има за всекиго по нещо. От топлите вечери на Лос Анжелис до шоутата на Бродуей и небостъргачите на Ню Йорк. Американската мечта води милиони хора от цял свят като все повече се увеличават туристите, които прекосяват Щатите на длъж и на шир с автомобили, показват данните на Световната организация по туризъм.

3 Китай (55,7 млн.)

Китайските загадки останаха в историята. През последните години властите в Пекин традиционно инвестират най-много в света именно в развитието на туризма и вече се радват на добра възвращаемост. Китай вече е в топ 3. Въпреки авторитарния режим страната вече не е в изолация и привлича интереса на света. Все пак тук е единственото нещо, съградено от човек, което може да се види дори и от Космоса - Великата китайската стена. История, традиции, култура и невероятен икономически растеж - определено си струва да се види.

4 Испания (52,7 млн.) 

В света на туризма Испания е име, което продава и то добре. Независимо дали ще ви очарова архитектурата на Гранада и Севиля, хубавата храна и напитки или футболното противопоставяне Реал Мадрид - Барселона тук определено има достатъчно причини защо да дойдете. Нужно ли е да споменаваме за фламенко и фестивалите с бикове в Памплона.

5 Италия (43,6 млн.)

Спагети, пица, калчо, Рим, Венеция, Генуа, Верона... Това е центърът на света от хилядолетия, който е магнит за туристите от цял свят. Независимо дали си харесате индустриалния север или очарованието на Сицилия и Неаполитанската Ривиера тук ще ви хареса.

6 Великобритания (28,1 млн.)

Добрата стара Англия! Колко много история и страсти са събрани на мъгливия Албион, който винаги си остава доста по-различен от континентална Европа. Интересното е, че милионите туристи тук не щъкат навсякъде, а обикновено стигат до Лондон. Биг Бен, Трафалгар, Хайд парк, Лондон ай, Бъкингамския дворец... Този списък може да се дописва още много.

7 Турция (27 млн.)

Комшиите продават гостоприемството си повече от добре. При тях реално паралелно се развиват всевъзможни туристически продукти. От летни ваканции за семейства в курортите по средиземноморието, до исторически туризъм и градски. За последното дестинацията подчертано е една - мегаполисът Истанбул, който е единственият град в света, разположен на два континента.

8 Германия (26,8 млн.) 
Германците са пословични най-вече с ред и пунктуалност, но също така и с автомобили и футбол. Едни от най-красивите замъци в света могат да се видят тук, а пиячите на бира си имат собствен празник - Октоберфест. Само той води в Мюнхен няколко милиона почитатели на кехлибарената напитка.

9 Малайзия (24,6 млн.)

Може и да ви изненадва, че именно тази азиатска държава преборва конкуренцията на Тайланд и Индонезия, но именно Малайзия печели състезанието за източна екзотика. Тук има много обекти под егидата на ЮНЕСКО, запазени тропически лесове и прекрасни курорти като Саравак.

10 Мексико (22,4 млн.)

Мексико е тропически рай, в който има изключително качествен туристически продукт. Центрове като Канкун и Пуерто Валарта можете да видите както спиращи дъха джунгли, така и съзерцавате екзотични птици или да се гмуркате с акваланг. Туристите могат да разгледат и стотици исторически паметници от епохата на маите, сред които блести древният град Чичен Ица - едно от нововписаните чудеса на света. Отскоро Мексико много удачно развива и лечебен туризъм в Гуадалахара.