Президентът Росен Плевнелиев свиква на 14 април Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) на тема "Национална политика за осигуряване на киберсигурност".

Участниците в КСНС ще обсъдят доклад на тема "Национална политика за осигуряване на киберсигурност. Изграждане на система, нормативно и финансово осигурена, за киберсигурност, защита и противодействие на кибератаки", както и доклади относно "Организационни, функционални и ресурсни способности за противодействие на кибератаки".

Темата за киберсигурността стана особено актуална, след като в изборния ден през октомври миналата година бе проведена масирана атака, срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО, вътрешно и външно министерство. В резултат тези сайтове бяха временно или напълно спрени. И четирите институции, срещу които бе насочена атаката, имаха отношение към изборния процес. Появиха се информации, че атаката е била част от кампанията на противниците на електронното гласуване. В деня на местния вот се проведе и референдум по този въпрос, на който над 1 млн. и 800 хил. се обявиха "за" въвеждането на такъв вид вот.  Имаше и версия, че това е организирана атака от друга държава, която цели създаването на хаос в изборния ден у нас.

"Кибератаките в деня на изборите миналата година потвърдиха необходимостта от изработване на Национална стратегия за киберсигурност и обезпечаване на финансов ресурс за изграждане на адекватни способности за киберзащита".

Това заяви Плевнелиев в изказването си пред парламента преди седмици след края на инициирания от него месец на политическите консултации.