Заради делегация на гости в парламента възрастни хора и деца с увреждания, заедно с техните родители, прекараха 40 минути блокирани под жежкото слънце на жълтите павета, съобщи репортер на Клуб Z. Още в 11 ч. те се събраха пред сградата на Народното събрание, за да дадат старт на запланувания за днес национален протест, но не можаха да продължат шествието си към Министерството на труда и социалната политика.

Полицията отцепи района и блокира множеството хора с колички и техните придружители. Институциите в района също бяха обградени в защита, като срещу многохилядните протести през последните години. Липсваше само жандармерия.

Протестиращите са критични към Калфин, но искат повече пари за социалното министерство.

Възрастни, майки и деца издържаха 40 минути в жегата, докато най-после бъдат пуснати. В момента се намират до х-л Шератон, където втори ден тече конференция за правата на детето.

Протестиращите настояват за електронен регистър на лицата с увреждания и за уреждането на продължаващите финансови и административни проблеми на програмата "Личен асистент". Шествието им беше придружено от скандирания "Мафия!", "Престъпници!", "Убихте ни!".

В отворено писмо до премиера, социалния и здравния министър те заявяват, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. Навсякъде другаде в ЕС всеки има бюджет за лична помощ и сам решава как да го управлява.