За последно правителството одобри промени в Закона за електронните съобщения, с които се слага таван за роуминг таксите, които телекомите ни начисляват докато пътуваме в държави от ЕС. Промяната е в съответствие с европейското законодателство, което вече няколко години ограничава възможностите за свръхпечалби на операторите на територията на 28-те държави от общността.

С новите промени се въвеждат пределни цени за роуминга, които ще са в сила от 30 април. От тази дата телекомите в България няма да имат право да събират повече от 37 ст. без ДДС за минута изходящо обаждане, когато абонатите им говорят от друга държава в ЕС. От същата дата пределната цена на SMS-ите в роуминг става 11,73 ст., а един мегабайт мобилен интернет в роуминг не може да струва повече от 39,12 ст.

Тези цени ще са валидни до 15 юни 2017 г. След това таксите за роуминг отпадат изцяло и българските потребители ще плащат за използването на тези услуги без никаква надбавка според абонаментния план, който ползват, независимо в коя държава от Европейския съюз се намират.