В приватизационния договор за "Булгартабак холдинг" няма задължение купувачът да запази правата върху търговските марки на компанията. Това заяви председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов по време на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия. Той също така съобщи, че е изпратено писмо до мажоритарния собственик на "Булгартабак Холдинг" - австрийската компания "БТ Инвест" с искане да бъде получено разрешение за огласяването на текста на приватизационния договор. Но все още отговор от нея не е получен.

Караниколов дойде, за да обясни пред депутатите и членове на браншовите синдикати на тютюневата индустрия резултатите от проверката в цигарената фабрика "София-БТ", която АПСК направи на 1 април. Караниколов, който ръководеше агенцията и по време на сключването на приватизационната сделка в края на 2011 г. докладва, че проверката не е установила нарушения на приватизационния договор. Две от линиите за производство на цигари в София-БТ са изнесени в благоевградския завод "Благоевград-БТ", но това не е забранено. Дейността на "София-БТ" е спряна от 1 април, но по договор купувачът има право да стори това в някое от дъщерните предприятия, стига срокът да не е по-дълъг от 12 месеца.

На 16 март "Булгартабак Холдинг" изненадващо съобщи, че от 1 април ще съкрати 400 свои служители и работници, защото спира износа си на цигари за Близкия изток поради репутационен риск. Междувременно беше спряна и дейността на "София-БТ", защото там се произвеждат брандовете, които се изнасят за този регион.

"БУЛГАРТАБАК" СПИРА ИЗНОСА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК. ЗАПЛАШВА ДА СЪКРАТИ 400 ДУШИ

Докато депутатите обсъждаха проблемните въпроси, зад прозорците на залата, в която заседаваха, течеше шумен протест на синдикатите срещу съкращенията в холдинга, а участниците в него скандираха "Мафия" и пускаха песни на Милена и Тони Димитрова. 

Караниколов поясни, че 12-месечният срок за спиране на дейност на предприятие е за целия период на 10-годишния договор, по който купувачът на "Булгартабак" е обвързан. Това означава, че ако "София-БТ" бъде отворено на 11-ия месец, до 2021 г. ще може да бъде затворено само за още един месец. Освен това по договор има изискване в даден момент да е затворено само едно от дъщерните предприятия на тютюневия холдинг - "София-БТ", "Благоевград-БТ", "Плевен-БТ" и "Булгартабак трейдинг".

Също така вече са изтекли и задълженията на купувача да поддържа заетост в предприятието, както и да изкупува тютюн местно производство, припомни Караниколов.

Депутатите дълго обсъждаха искането на синдикатите да бъде разкрит истинският собственик на "БТ Инвест", за да се срещнат с него. В момента това са две лихтенщайнски офшорки - Stiga Anstalt и Woodford Establishment, чийто краен притежател е неизвестен.

"Крайно време е да установим кой е крайният собственик и трябва да се изясни кой стои зад тези компании", заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. ази ситуация ще отмине, но ще дойде следваща и отново синдикатите ще попитат кой е собственикът на БТ", добави той.

"Това е предмет на законодателна инициатива и очаквам вашите предложения", коментира икономическият министър Божидар Лукарски, който също присъстваше на заседанието на парламентарната комисия. "Ако измислим начин за разкриване на действителните собственици, ще бъдем пионери в световното законодателство", каза той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обърна внимание, че ако се създаде подобно законодателство, то няма да засегне само "Булгартабак Холдинг".

"Стотици са компаниите, банки, застрахователи, които са с неясна собственост, не искам да казвам имена", каза Цонев.

"Ако искате да установим кой е крайният собственик, в законодателството ще попаднат 500 български фирми. Обичайната търговска практика е, този, който е собственик, да е информиран за действията на мениджмънта. Така че не виждам как проблемите ще се решат от собственика", поясни Цонев.

Според Цонев в договора за приватизация на "Булгартабак Холдинг" има както социална, така и фискална защита.

В крайна сметка депутатите приеха в 3-седмичен срок министърът на икономиката и АПСК да внесат в комисията доклад дали има нарушения на трудовото законодателство в "Булгартабак холдинг" и какъв ще е ефектът върху държавния бюджет от спирането на "София-БТ".