Русия се сдоби с още една служба за сигурност. Във вторник президентът Владимир Путин нареди създаването на руска национална гвардия. Официално, тя ще се бори с тероризма и организираната престъпност и ще поеме работата за контрол на безредиците и спецоперации от вътрешното министерство.

ПУТИН СИ НАПРАВИ НАЦИОНАЛНА ГВАРДИЯ. ПОДЧИНЕНА Е ЛИЧНО НА НЕГО

Но това не е просто ново звено за сигурност или опазване на закона – изненадващата новина сигнализира, че администрацията на Путин се притеснява от нестабилност, както в Русия, така и в самия Кремъл.

Путин не е първият руски президент, предложил създаването на национална гвардия. Неговият предшественик Борис Елцин също подхвърли идеята в новогодишното си обръщение през 1991 г. По това време, той беше нов президент със слаба политическа основа и малко лоялност сред службите за сигурност. 

След така наречената конституционна криза и провален преврат от руския парламент, Елцин отново спомена идеята. Образуваха се пропарламентарни паравоенни фракции и много от вътрешното министерство минаха на тяхна страна. Руската войска разтакаваше в продължение на два дни, преди в крайна сметка да изпълни заповедите на Елцин да прати войници и танкове срещу сградата на руския парламент. Президентът повече не се довери на войската, което отново повдигна въпроса за национална гвардия.

През 1995 г. вестник „Известия“ публикува изтекли съобщения между съветниците на Елцин. Според тях, той вече е подготвил заповедта за нови сили, представяйки си ги като своя собствена армия в случаи на вътрешни бунтове. Руската медия обясни плановете на президента с неговото растящо недоверие и несигурност по отношение на консолидацията на ФСБ, наследникът на КГБ.

Елцин с верния си бодигард Александър Коржаков.

Изтеклите съобщения разкриха още, че генерал Александър Коржаков ще контролира националната гвардия. Бивш бодигард на Елцин и началник на президентската охрана, той е един от малкото от елита на руските служби за сигурност, на който Елцин има лично доверие.

Но въпреки появяващата се отново и отново идея, администрацията на Елцин просто нямаше силата да създаде такава гвардия.

По подобен начин, това не е първият път, в който администрацията на Путин е обсъждала национална гвардия. През 2012 година, след месеци масови протести след спорен парламентарен вот и повторния избор на Путин за президент – отново се появиха слухове за такава служба. И, както при Елцин, клюките просто бяха забравени. Протестите замряха и гвардия не бе създадена.

Така сега внезапното решение най-после да се създаде такова звено показва, че Кремъл се приготвя за предстояща нестабилност. Обявените функции на новата гвардия звучат кухо, тъй като вече има и спецчасти, и полиция, които да се борят с тероризма и организираната престъпност.

Вместо това, инициативата може да е реакция на идващите парламентарни избори. Въпреки че предстои да бъдат обявени детайли за структурата, размера и разгръщането на новата служба, тя може да служи като още един метод, с който да се потушават всякакви безредици, предизвикани от септемврийските избори.

Друга алтернатива е Путин, подобно на Елцин, да изгради националната гвардия като своя персонална армия. Без специфична и отличителна функция, новата гвардия ще бъде просто една от силите за сигурност, споделяйки отговорност с вътрешните войски и ФСБ. И все пак, президентът е назначил Виктор Золотов, шеф на вътрешните войски, като командващ новата национална гвардия, освобождавайки го от досегашния му пост.

Золотов е бивш бодигард на Путин и един от най-верните на президента – точно като Коржаков за Елцин. Назначавайки него за шеф на националната гвардия, Путин може би разкрива истинската природа на на пръв поглед излишната служба. Освен това, Золотов бе допълнително повишен днес като член на руския Съвет за сигурност.

С години изкачването на Золотов е тема, следена с голям интерес в Русия. По време на 10-те дни през март 2015 година, когато Путин бе „изчезнал“, слуховете в страната бяха изкарали версията, че ФСБ е убила Золотов, знак за ключовата му роля в борбата между елита в службите.

Създавайки национална гвардия и назначавайки Золотов като неин шеф, Путин може би укрепва своята администрация срещу заплахата от преврат. Това може да означава, че руският президент се съмнява дали другите служби – ФСБ, вътрешните сили и дори армията – ще му останат верни в такъв случай. Добре познаващ руската история, Путин се опитва да избегне несигурността, която неговият предшественик изпитваше по време на цялото си управление.