"Секторът за сигурност трябва да има устойчивост и прогнозируемост. Служителите, които постъпват на работа, трябва да знаят, че няма всяка година да се променя закона и да се променят условията, по които са назначени."

Така лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов започна критиката си към промените в Закона за МВР на Румяна Бъчварова. Парламентарната комисия по сигурност и обществен ред, която той ръководи, вчера отхвърли на първо четене предложението на вътрешната министърка, въпреки че всички 6 депутати от ГЕРБ бяха "за".

КОМИСИЯТА "ЦВЕТАНОВ" ПОРЯЗА ЗАКОНА ЗА МВР НА БЪЧВАРОВА

"Вчера имаше достатъчно добри, аргументирани предложения, които бяха казани от всички парламентарни групи. И, разбира се, ние подкрепихме законопроекта, защото знаем, че това е политически акт на политическа партия ГЕРБ и ние много ясно изразяваме подкрепата си за всичко, което трябва да се гласува", обясни Цветанов.

Но подчерта, че трябвало да се търси консенсус, за да има устойчивостта, за която говори.

И започна с критика към предложението на Бъчварова пожарната да се отдели в собствена агенция.

"Ние трябва да се ръководим от препоръките на ЕК. Аз не съм видял никъде като препоръка на ЕК за създаване на агенция "Пожарна безопасност", заяви той

И подчерта, че трябва да има централизация, а не децентрализация на сектора.

"Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха вчера в дебатите, изразиха своето мнение", повтори Цветанов.

И отново отбеляза, че трябва да се постигне консенсус, иначе не е постигнато нищо за мотивацията на служителите и за устойчивостта в сектора.

Цветанов поясни, че няма никаква пречка законопроектът да влезе в зала, но че трябва да се промени между първо и второ четене.

Следващата критика бе към предложението на Бъчварова да се намали с 5 дни годишната отпуска на полицаите, която сега е 30 дни. 

"Допълнителният пакет 12 дни може да бъде отрязан, но основният от 30 дни може да остане", обясни той.

В същото време трябвало да се прекрати натрупването на неизползвани отпуски в системата.

След това Цветанов се обърна с молба към медиите:

"Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не има някакъв конфликт, прави се не знам си какво. Просто това беше мнение на всички хора, които се запознават, и познават добре системата за сигурност."