Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин освободи от длъжност днес Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“, съобщиха от ведомството. Славчев е уволнен заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

Вчера той ги нарече "кухи лейки". Видео в интернет показа грубото му отношение към протестиращите.

„Викам: Ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави Първо има МС, после блиц контрол в парламента. Никой не може да си позволи лукса да не отиде, нито на едното, нито на другото. Организаторът им е просто куха градинска лейка", казва чиновникът”, се чува във видео, което се разпространява в интернет.

Социалният министър Ивайло Калфин днес от тв екрана се извини както на организаторите, така и на всички, които са се почувствали засегнати.

„Има процедура, която ще бъде задействана. Подобно отношение няма да допусна”, каза министърът сутринта.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин.

Министърът поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на заседанието на Министерския съвет.

Вчера през центъра на София премина национален протест на деца с уврежданията и на техните родители. Шествието в черно трябвмаше да чака около 40 минути, за да може да продължи в посока социалното министерство и х-л Шератон. Причината заради чужда делегация, която гостуваше в Народното събрание, движението беше спряно от полиция. Родителите не успяха да се срещнат с Калфин, който по това време беше в парламента на блицконтрола. Пред социалното министерство си общуваха единствено с вече уволнения Славчев, който е нещо като охрана на ведомството. Те опитаха да се видят и с шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, тъй като по това време в "Шератон" се провеждаше конференция за проблемите на децата, но и такава среща не се осъществи. 

РОДИТЕЛИ СКАНДИРАТ: КАЛФИН Е ЛЪЖЕЦ

„Не виждам защо хора като този трябва да се подиграват с нас! И без това животът малко ли ни е шамаросал? Аз не искам да ме смятат за куха лейка, защото аз не съм такава! Откъде накъде! „Извинявай” на министъра на мен не ми върши работа”, коментира пред бТВ Ина Маринова, един от организаторите на протеста вчера.

Не може един човек, който е там да защитава правата ми, да се държи по подобен начин. Не е важно дали протестиращите майки са „кухи или запълнени лейки”. Защо трябва да сме някакви, за да си търсим правата, попита тя.

„За мен това е крайно неуважително. Ние сме просто родители, обаче имаме права, имаме проблеми. Аз няма да изляза на протест, ако всичко ми е наред”, обясни Маринова

„Не съм се почувствала обидена, стана ми смешно. Наистина е показателно какъв ни е елитът”, допълни майката на дете с увреждания.