Премахване на данъка за даряване на храна предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров с промени в Закона за ДДС. Депутатите представиха днес идеята, разработена заедно с Българската хранителна банка.

В мотивите на законопроекта се посочват няколко ключови статистики. 21,2% от българите или 1,54 млн. души живеят в бедност, а близо половината в риск от бедност или социално изключване. Същевременно всяка година над 670 млн. килограма храна се унищожават.

От години съществува Българската хранителна банка, чиято цел е да събира и разпределя дарена храна в цялата страна.

Проблемът е, че най-големите потенциални дарители - големите хранителни мрежи - нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако просто унищожат храната, големи количества от която е още годна за консумация.

Предложението на Славов и Димитров включва освобождаване от ДДС на храната, стига тя да е дарена до 30 дни преди изтичането на срока й на годност.

"Това е практика в поне 15 европейски страни – храните с изтичащ срок на годност да се даряват на хранителни банки, вместо да се изхвърлят. С тези храни се задоволяват потребностите на бедите хора. Абсурдно е, че в най-бедната страна-членка на Европейския съюз това не е направено", заяви Мартин Димитров.

Логично е притеснението, че веригите могат да използват поправката, за да освобождават от данъци храна, която всъщност продават. Мерки за това са взети, успокоява Славов, който е специалист по данъчно право.

"Законопроектът ни дава много сериозни гаранции, че никой няма да може да злоупотреби с данъчните облекчения, които въвеждаме. Всъщност нашите законови гаранции са много по-добри от действащите в момента, които гарантират, че никой не злоупотребява с унищожаването на храна. Предвидили сме специален регистър, складиране и етикиране на храните, предназначени за дарение. Дали сме всички необходими гаранции, за да е спокоен финансовият министър“, обясни Петър Славов.