130 000 лв. от касата на парламентарната група на БСП са били раздадени назаем на трима души, които дори не са членове на партията. Това казаха пред Клуб Z източници от "Позитано" 20. Раздаването на парите е станало в рамките на миналия мандат на парламента. Те са от т.нар. безотчетни пари. Според правилника на парламента всеки депутат получава пари в размер на две трети от заплатата си. Практиката е тези пари да се събират в парламентарната група и да се използват за представителни разходи, за плащане на сътрудници и т.н.

Отговорна за раздаването на заемите е касиерката на парламентарната група. Ръководството на партията се е разбрало с нея парите да бъдат върнати до няколко месеца. Поради тази причина засега от "Позитано" 20 няма да сезират прокуратурата.

В кулоарите на парламента депутатът от БСП Чавдар Георгиев коментира изчезването на парите. От думите му стана ясно, че е сформирана вътрешна комисия, която да разследва случая.

Липсата на парите била докладвана на заседанието на парламентарната група във вторник от парламентарния секретар Жельо Бойчев. За нея се разбрало покрай подготовката на отчета на групата по повод предстоящия конкрес на партията. Според някои соцдепутати обаче липсата на парите била установена случайно.

В касата се съхранявали парите от безотчетните средства, полагащи се на всеки народен представител. Според вътрешните правила на групата на БСП депутатите внасяли половината от тях - около 1300-1400 лева на месец, както и членския внос в партията, който е 10% от основното им възнаграждение.

Парламентарната група е решила да се създаде петчленна комисия по случая, която да докладва следващия вторник какво е установила.