Голямата кражба не е с парите от еврофондовете. Тя е в нереформираните системи, а те всичките са нереформирани - образование, здравеопазване, вътрешна сигурност. Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

"Всяка реформа е осъдена в този парламент. Той е избран за друго - трябва да пази статуквото. Ние си го избрахме. Влезе ли там реформа, сапунисват я набързо и заминава", коментира той.

На въпрос за съпротивата, която срещат идеите на министър Петър Москов, Радев също отговори с въпрос:

"На някого харесва ли му здравеопазването в България?" 

След това бившият финансов министър направи сметка, че за болничната и доболничната помощ се харчат 4 млрд. лева на година от бюджета, а още толкова пари хората дават като доплащане.

"Накрая всичко потъва", обобщи Радев.

Той подчерта, че отдавна държавата да ограничи участието на офшорките в икономиката.

"Тогава днес нямаше да се питаме кой е собственик на "Булгартабак". Вземете КТБ. Тя има огромен ресурс от изнесени от офшорки предприятия. Сега нямаше да търсим в чужбина кой ги е купил", каза финансовият министър в кабинета на Иван Костов.

Според него офшорните зони са нелоялна конкуренция на белия бизнес и държавите губят от изтичането на капитали към тях. 

"Офшорните зони създават стимул и желание и от политици и от криминални бизнесмени, които знаят, че имат сигурно финансово убежище. Те насърчават криминалната дейност и корупцията. Това е язва за трилиони долари", добави Радев.

Той разкритикува остро и мотивите, с които БСП поиска утрешния парламентарен дебат за финансовата политика на правителството.

"2,5 милиарда лева бил личният портфейл на Бойко Борисов. Развеселиха ме с взаимноизключващите им се тези. Искат повече разходи и по-голям дефицит, а в същото време казват, че имало непоносим държавен дълг казват. Връзката е елементарна. Нарастването на разходите води до увеличаване на държавния дълг. Това го знае всяко дете", посочи Радев.

Той се противопостави и на искането на социалистите държавата да налива повече пари в икономиката.

"Тези неща сега ги пак ги говори Румен Гечев, при когото фалираха банките и държавата. Настръхвам! Направиха 8 актуализации на бюджета за 2 години", възмути се финансистът.

Според него най-важното, което държавата трябва да направи сега е да създаде правила чрез закони и да намали натиска срещу бизнеса.