Няма скандал във фонд "Земеделие" и няма опасност България да загуби средства по оперативната програма "Развитие на селските райони". Това категорично заяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Поводът за думите му е информацията, разпространена от БГНЕС, че "се очаква Европейската комисия да наложи колосални по своите размери санкции на България за разходването на европейски средства по земеделската програма".  

ЩЕ ВРЪЩАМЕ МИЛИОНИ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ, НО НЕ Е ЯСНО КОЛКО

По-късно от самата Комисия не потвърдиха информацията и заявиха пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел Веселин Желев, че нямат практика да коментират никакви случаи преди да бъде взето решение.

Темата за това дали наистина България ще връща пари бе коментирана и от Томислав Дончев в кулоарите на парламента. Той не бе чак толкова категоричен както премиера Борисов.

"Питате дали има опасност по някоя програма да има финансови корекции - да, финансови корекции има по всяка програма за всяка държава членка. Ако питате дали има опасност за 250 милиона, няма такава опасност. Това е огромна сума. Каквито и нарушения да са правили общини, селски стопани, не виждам как може да са на такава стойност", каза Дончев.

Колегата му в кабинета Владислав Горанов също посочи, че според него коментарите за санкции, свързани със селските програми са преувеличени.

"В правителството не разполагаме с подобна информация и нямаме подобни очаквания", каза той.

Според него тези слухове вероятно се тиражирали, за да обслужат БСП с цел да се утвърди Столетницата като опозиция и алтернатива на сегашното управление.

"Знаете, че предстоят избори в БСП и сега целият свят е подчинен на тяхна предизборна риторика. Аз им пожелавам да изберат най-добрия председател, така че наистина да се утвърдят като силна опозиция", добави Горанов.