Паметникът на цар Самуил в София, който скоро ще навърши една година, продължава да привлича внимание и по света. Читател на сайта Bored Panda го добави в класация на име "Случайни прояви на гениален вандализъм" - със заглавие на снимката „Статуя на вампир“.

Селекциите на медията позволяват нейните потребители да ги обогатяват. Така в началото „Случайни прояви на гениален вандализъм“ е съдържала само 25 примера – ден по-късно те са вече 120, благодарение на активността на читателите. А под номер 92 е и нашата гордост – Самуил със светещите очи, дело на скулптора Александър Хайтов.

СЛЕД САМУИЛ И СРАЦИМИР - ЗАДАВА СЕ И СВЕТЕЩ БОРИС

Един от коментиралите снимката, българин, пише, че това не е вандализъм, а нещо напълно реално (за съжаление). Друга нашенка се обръща шеговито към качилия снимката, че се надява да не е българин, тъй като скулпторът не мисли като него. Той пък на свой ред отговаря, че е убеден в добрите намерения на автора, но крайният изглед e по-скоро вампирски.

През декември миналата година паметникът на Самуил влезе и в друга класация – на осем статуи на прочути личности, които изглеждат безумно. Тогава светещият монумент намери място до голия Том Круз, главата на Стив Джобс и нелепата статуя на Роналдо в родния му град в Португалия.

"Площад Славейков"