Името на Тодор Батков е поредното, което излиза от Досиетата "Панама". Адвокатът се появява като акционер в офшорни компании, съобщава "24 часа". Преди това подобна информация излезе за фамилията Баневи, Петър Манджуков и за банкера Чавдар Кънчев.

ЧАВДАР КЪНЧЕВ-ПОРЕДНИЯТ БЪЛГАРИН С ПАНАМСКО ДОСИЕ

И БАНЕВИ В "ПАНАМАГЕЙТ"

МАНДЖУКОВ ЗАБРАВИЛ, ЧЕ ИМА ОФШОРКА

“Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", потвърждава Батков пред вестника.

Според изтеклите документи 3 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., са избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.

Това може би нямаше да се случи, ако не бе разривът между Чорни и предишния му бизнеспартньор някой си Франк Нюман от Валенсия. Той е описан детайлно в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.

От документите става ясно, че Нюман и Чорни се познават от 2001 г. Двамата предприемат няколко бизнес начинания, сред които общи проекти в Русия, Украйна и Испания. Един от проектите е покупка на хотел в Испания.

За целта фирма на Чорни превежда на фирма на Нюман, регистрирана на Британските Вирджински острови, 4 млн. и 250 хиляди долара, става ясно от съдебните документи.

Проектът, заради който двамата се скарват, води началото си през 2004 г. Тогава Анна -съпругата на Чорни харесва двановостроящи се

апартамента в престижния район Knightsbridge в Лондон. Чорни иска съдействие от Нюман.

За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley. За покупката на другия апартамент под номер 1101 е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален, а не истински собственик. През 2009 г. “Лусака тръст”, регистрирана в Лихтенщайн, която е изцяло собственост на “Парадисо Фондейшън”, притежавана от Чорни, и също е регистрирана в Лихтенщайн, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на 2-те компании. “Лусака” претендира, че са нейни. Започва дело.

След разрива между Чорни и Нюман в историята влиза българският адвокат Тодор Батков. Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.

“Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд. долара”, обяснява пред "24 часа" сега Батков.

На 22 декември 2011 г. той прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

Адвокатът обяснява, че има и свои собствени офшорни фирми, които декларира редовно и те са напълно законни.