Държавата ще даде изключително право на "Български пощи" да разнасят пенсиите на територията на цялата страна през следващите 10 години. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, подготвена от министрите на социалните грижи Ивайло Калфин и на транспорта и съобщенияа Ивайло Московски.

В мотивите към предлаганата промяна пише, че змененията са насочени както към осигуряване на необходимото съответствие със законодателството на ЕС в областта на услугите от общ икономически интерес, така и към гарантиране на приемствеността и недопускане на затруднения или каквато и да било несигурност за българските граждани, попадащи в приложното поле на наредбата".

Според двамата министри даването на монополното право на "Български пощи" е мотивирано и от необходимостта да се запази предвидима и стабилна нормативната уредба в областта на изплащането на пенсиите предвид същността на услугата, която е от обществен интерес. 

Те уточняват, че чрез изплащането на пенсии в пощенските станции и осигуряването на възможност за получаване на пенсии по домовете държавата полага грижа за защита на най-уязвимата социална група на обществото – пенсионерите, в т.ч. инвалиди и др.

Друг мотив за избора на държавната фирма за тази услуга е, че „Български пощи“ ЕАД в момента все още притежават най-силно развитата собствена клонова мрежа от пощенски станции на територията на цялата страна.  Те се ползвали "с доверието на българските граждани от тази категория, изградено през годините по исторически причини", пише в проекта на постановлението. 

Предвижда се пощите да получават компенсации от държавата за регионите, в които разнасянето на пенсиите е икономически неизгодно.

Държавната компания ще представя изчисления за извършени нетни разходи за през предходната година, разходи за инвестиции и разумна печалба при осъществяване на обществената услуга. Те ще се проверяват от независим одитор, назначен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Разходите по одита ще са за сметка на Националния осигурителен институт.

"Въз основа на мотивиран доклад на независимия одитор, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, със заповед определя размера на компенсацията, дължима на дружеството, за предходната година", пише в проекта.

Компенсацията за извършване на обществената услуга по изплащане на пенсии чрез пощенските станции не може да надвишава размера, определен  съгласно чл. 2, параграф 1, буква “а” от Решение 2012/21/ЕС - левовата равностойност на 15 милиона евро без ДДС. В случай, че е установен размер над 15 млн. евро без ДДС, компенсацията подлежи на нотифициране на държавна помощ и не се изплаща преди получаване на положително решение от Европейската комисия.

В случай че проектът на постановлението бъде одобрено от правителството, може да се очаква остра реакция от страна на частните пощенски оператори, които имат право да извършват парични преводи. У нас има повече от 10 такива фирми.

Още преди три години една от тях - "Финанс инженеринг", атакува във Върховния административен съд (ВАС) наредбата на правителството, която дава монопол на “Български пощи” единствени да доставят парите до възрастните хора. 

Монополът на пощите върху разнасянето на пенсиите е заложен в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Тя беше приета през 2000 г. от правителството на Иван Костов, но тогава само “Български пощи” се занимаваха с тази дейност и наредбата не противоречеше на нито един закон. От 5 години обаче пазарът на пощенски услуги е либерализиран и държавната компания вече са само една от фирмите, които предлагат парични преводи.