Виктор Стоянов, и.д. директор на Софийската филхармония, е подал предизвестие за напускане. Пред „Площад Славейков“ музикантът потвърди новината и ни покани на пресконференция в сряда, на която ще представи какво е свършил дотук начело на националния културен институт и какви са предстоящите концерти в афиша на оркестъра.

Стоянов ръководи Филхармонията от декември 2014 г., когато бе назначен „до конкурс“, след като постът бе освободен от дългогодишния директор Явор Димитров. Конкурс бе обявен през есента на 2015-а, когато документи подадоха трима претенденти, все музиканти от оркестъра – Светлина Терзиева (мениджър „Управление на творческата дейност“ във Филхармонията, цигуларка), Владимир Джамбазов (композитор, аранжор, валдхорнист) и Ивайло Христов (тромбонист). До ден-днешен от Министерството на културата не са насрочили интервю с кандидатите.

„Площад Славейков“ научи, че до седмица ще бъде обявен нов конкурс за мястото.

Самият Стоянов не участва в конкурса:

„Още в самото начало, когато бях поканен да поема този пост, аз не планирах да остана дълго, целите ми бяха да стабилизирам Софийска филхармония и да я превърна в един от водещите културни институти. Което и стана – ние сме на трето място след Народния театър и Операта по приходи, имаме над 1,2 млн. лв. преходен остатък, стабилни финанси. Във Филхармонията започнаха да гостуват най-големите световни звезди в класиката. Свърших си работата, оставям институцията в проспериращо състояние.“

Виктор Стоянов бе за кратко зам.-министър на културата в служебния кабинет на Марин Райков. До провеждането на конкурс той ще продължи да ръководи Софийската филхармония. След напускането си музикантът планира да остане в администрацията в областта на културата, но в друга институция:

„Имам предложения за държавната администрация, още не съм решил в каква посока ще се развивам. Ще продължа да работя за културата, защото след онова, което видях и като зам.-министър на културата, и като ръководител на Софийската филхармония, мисля, че ще съм полезен. Нашите политици трябва да разберат, че културата не е само нещо, за което се харчат пари, а което изкарва пари.“

Площад Славейков