Облекчения за отпускане на кредити за студенти замисля с промени в закона екипът на Министерството на образованието. Това обяви на среща в медицинския университет в Плевен вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя не съобщи никакви подробности, но каза, че освен по-ниски лихви, за които настояват учещите се, ще бъде предвидено и опростяване на формулярите за кандидатстване, и допълнителните условия за опрощаване на кредити за студенти и докторанти, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Друга мярка, която се очаква да залегне в промените на закона, е възможността да се отпуска финансиране и за обучение зад граница.

Миналата седмица част от предложенията са били обсъдени на среща в МОН с участието на представители на търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети.

Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет за 2016 г.

На срещата в Медицинския университет е обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването, съобщиха от министерството.