Пловдивската фабрика за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин", в която най-големият акционер с 49% "Баранко" се контролира от "Булгартабак холдинг", а други 18% са собственост на компания на депутата ДПС Делян Пеевски, е сключил твърде неизгодна имотна сделка. Това става ясно от публикация на в. "Капитал".

През февруари публичното дружество е придобило терен от 15 646 кв.м и сграда в столичния квартал "Дружба" 2 за 17 млн. лв. Това прави по над 550 евро на кв.м. Според имотни експерти в района подобни складови и логистични площи са купувани за цени около 150-180 евро на кв.м, а на "Цариградско шосе" парцели за офисни площи се търгуват за 200-220 евро, пише изданието.

Освен това сградите на на имота са запуснати и изоставени и вероятно ще трябва изцяло ново строителство.

"Урегулираният поземлен имот от 15 646 кв.м в град София е придобит от "Юрий Гагарин" АД с инвестиционна цел - ще се използва за изграждане на логистичен център и складове", е коментирал пред "Капитал" изпълнителният директор на "Юрий Гагарин" Кирил Христов без да отговори на други въпроси. 

Публичната компания е купила имота от неизвестната фирма "Корел пром", основана в края на 2013 г. от тогава 28-годишния Емил Костадинов. През февруари 2014 г. новорегистрираното дружество придобива парцела заедно с построените на него стари складове и офиси за малко над 3 млн. лв. от "РОССА" ООД - дъщерно дружество на "Техноекспортстрой".

Това означава, че дружеството посредник всъщност е реализирало за 2 години 14 млн. лв. печалба от покупката и препродажбата на имота.

Според "Капитал" при липсата на пазарна логика естественото обяснение за тази странна поредица сделки е, че става дума по-скоро за прехвърляне между близки лица.

"За самия "Юрий Гагарин" с производствена база в Пловдив също няма особена логика да инвестира в логистична база в столицата, още повече когато софийската фабрика на "Булгартабак" затваря", пише изданието.

КАКВО Е ЯСНО ЗА ФИРМИТЕ ОТ СПИСЪКА "Dringende Aufgaben*"

Другият любопитен момент при тази сделка е, че имотът преди първата му продажба през 2013 г. е бил в активите на "Техноекспортстрой", която бе приватизирана през 2012 г. с финансиране от КТБ.

Преди време в интервю за BIT Цветан Василев обясни, че "Техноекспортстрой" е една от фирмите, които са му били поискани от Делян Пеевски.