Хората имат различни представи за идеалната ваканция: едни искат да лежат на плажа, други мечтаят да разглеждат прочути музеи и местни забележителности, а трети копнеят да гледат на живо любимите си групи и изпълнители. Лятото на 2016-а в Европа ще бъде горещо — сред гостите на традиционните музикални фестивали под открито небе ще са Пол Маккартни, „Блек Сабат“, Пи Джей Харви, Иги Поп, Риана, Адел, „Колдплей“ и много други.

„Лента.ру“ подбра за феновете на добрата музика и пътуванията до най-интересните фестивали през лятото и началото на есента. Струва си да се посетят – защото тенът избледнява, а споменът от концерт на Пол Маккартни остава завинаги. Освен това, покрай повечето фестивали можете да пообиколите и други местни забележителности, за да атакувате и други сетива, освен слуха. Да речем в Испания – има има много и за гледане, и за хапване, и за пийване.

Primavera Sound

1-5 юни, Испания

Primavera Sound. Снимка Eric Pamies / Primavera

Традиционно, макар и неофициално, летният музикален маратон се открива с фестивала Primavera Sound в Барселона. Той расте стремително от година на година, не само като брой артисти (от 19 в 2001-а до 267 в 2014-а), ами като брой посетители (миналата година са били 195 хиляди души). Тази година хедлайнери там ще са Пи Джей Харви (с песните от новия си албум The Hope Six Demolition Project), „Рейдиохед“ (които също не са идвали в нашата част на света), Sigur Ros(на които им предстои нов албум). А Брайън Уилсън – геният, написал хитовете на The Beach Boys, ще изпълни на живо песни от най-великия им албум Pet Sounds.

Фестивалът се провежда в Парк дел Форум, край морето. Можете сутринта да се изкъпете в морето, на обяд да стигнете с метрото да центъра и да посетите няколко музея, а вечерта да отидете концерт.

Цените на билетите за един ден започват от 80 евро.
По-подробно ТУК.

Rock im Park

3-5 юни, Германия

Rock im Park. Снимка Rock im Par

Двата фестивала близнаци Rock am Ring и Rock im Park ще забавляват по същото време германци и техните гости отвсякъде. И двата феста ще се състоят от 3 до 5 юни, и на двата ще свирят почти едни и същи групи, но с разлика от един ден. За площадка на пътя е избран Мендиг, а Rock im Park ще стартира и финишира на прочутата писта за Формула 1 Нюрбургринг. Всяка година над 150 хиляди меломани се срещат в Германия, за да послушат истински тежък рок. Тази година публика ще чака изпълненията на „Блак Сабат“, „Ред Хот Чили Пепърс“, „Корн“, „Паник ет дъ Диско“, „Дефтонс“, „Скилет“. А също и Biffy Clyro, Bullet For My Valentine, Disturbed, Rudimental и много други.

Цена на билета на три дни — 195 евро.
По-подробно ТУК.

Glastonbury Festival

22-26 юни, Великобритания

Glastonbury. Снимка Andrew Allcock / Glastonbur

За легендарния „Гластънбъри“ са чували навярно и хора, които изобщо не се интересуват от музика. Едва ли може да се намери някоя от най-големите звезди в рока, която да не е стъпвала на сцената на „британския Удсток“ от 1970 г. насам — Дейвид Боуи, Ван Морисън, Питър Гейбриъл, Елвис Костело, U2 и много други. Тази година меломаните ще бъдат зарадвани от „Мюз“, Адел, „Колдплей“, ZZ Top. Пълният списък ще стане известен по-нататък, но още отсега може да се каже, че ще бъде повече от впечатляващ. В прекъсванията за саундчек и пренареждане на сцената може да се насладите на английската провинция и природата на графство Съмърсет. Ако имате и късмет, може да срещнете фермера Майкъл Ивис — именно на територията на неговата ферма се провеждат концертите. Говори се, че той обичал да наблюдава фестивалното безумие отвисоко, седнал на съседен хълм с димяща лула в уста.

В началото на април всичките 135 хиляди билета вече бяха разпродадени. Но не губете надежда — организаторите уверяват, че има шанс да се сдобиете с върнати или отменени билети.

По-подробно ТУК.

Sziget Festival

10-17 август, Унгария

Sziget. Снимка Sandor Csudai / Sziget

Фестивалът Сигет (sziget на унгарски означава остров) може би е един от най-изгодните във финансово отношение европейски фестивали. Първото му издание през 1993 г. на остров Обуда е с участието само на унгарски музиканти. Сега фестивалът се посещава всяка година от около 400 хиляди меломани от 90 страни по света, а списъкът на участниците става все по-мащабен. Тази година на Сигет ще дойдат Риана, „Мюз“, Sum 41, Дейвид Гета, The Last Shadow Puppets, Sia и други. Организаторите уточняват, че програмата ще търпи обновяване чак до началото на август, така че феновете трябва да са готови за още музика.

Освен посещения на концерти, на острова има възможности и за други занимания — може да отидете на кино, да посетите театрално представление, да поиграете волейбол, тенис или футбол и дори да си направите татуировка, ако наистина мислите, че това е добра идея. Доколкото островът е разположен на практика в Будапеща, пътешествениците могат всеки момент да отидат в града и да се любуват на забележителностите на унгарската столица.

Цената на билет за един ден започва от 59 евро.
По-подробно ТУК.

Rock en Seine

26-28 август, Франция

Rock en Seine. Снимка Olivier Hoffschi

Ценителите на по-изискания живот без съмнение трябва да си купят билети за Париж. В парка на замъка Сен Клу, на десетина километра западно от френската столица, ще се състои тридневният маратон Rock en Seine. Може да се разходите из бившата резиденция на Бурбоните и Бонапартите с десетки фонтани, да се полюбувате на розариума на Мария Антоанета, на английския парк и на гледката към Париж от терасите. А може и да послушате музика. Защото тази година изборът е повече от достоен: Two Door Cinema Club, The Last Shadow Puppets, Massive Attack, Sigur Ros. А за десерт организаторите предлагат гуруто на алтернативния рок Иги Поп, канадските пънкари Sum 41 и британските инди-рокери Foals.

Цената на билета за един ден започва от 49 евро.
По-подробно ТУК.

Lollapalooza Berlin

10-11 септември, Германия

Lollapalooza Berlin. Снимка Stephan Fla

Европейското преиздание на едноименния чикагски фестивал (създаден от фронтмена на рокгрупата Jane’s Addiction Пери Фарел) уверено набира обороти. Тази година в Берлин ще гостуват Kings Of Leon, Radiohead, New Order, Zedd, James Blake. Освен това не бива да забравяме, че списъкът тепърва ще бъде допълван с нови имена. На сайта организаторите предупреждават публиката, че по време на фестивала са забранени крауд-сърфинга, стейдж-дайвинга, погото и катеренето по сценичните конструкции. Остава неясно как ще се забавляват по-енергичните фенове.

Цената на билета за един ден започва от 79 евро.
По-подробно ТУК.

Площад Славейков