Няма политик, който през последните 25 години да не е бил във властта и да няма офшорка, казва пред бТВ Евгения Банева, съпруга на бизнесмена Николай Банев. Имената на съпружеската двойка първи изплуваха от списъка с българи с офшорни компании, разкрити от компанията "Мосак Фонсека" в аферата "Панамагейт".

И БАНЕВИ В "ПАНАМАГЕЙТ": НЕ ПОЗНАВАМ БИЗНЕСМЕН, КОЙТО ДА НЯМА ОФШОРКИ

"Сигурна съм, че повечето политици имат офшорки - ако не лично, чрез тъст, снаха, дете", казва Банева.

Съпругата на Банев смята, че в списъка с български имена в "Панамагейт" има такива и на политици и хора, които работят с обществени средства, но въпросът е "дали ще изскочат".

"Ние не сме избирали "Мосак Фонсека", казва Банева. "Наемаме адвокати, те избират и препоръчват фирмата. В Швейцария, швейцарски адвокат, нормални търговски практики", допълва тя.

Според нея причините Баневи да имат офшорни компании, са две - кражбата на фирми и запазването на анонимност.

"В България е изключително неприятно, че имаме кражби на фирми през Търговския регистър, събуждаш се една сутрин и виждаш, че не си собственик на твоята фирма. Ако трябва да сравня, регистрите на офшорните фирми са хиляди пъти по-сигурни, никой няма как да ти открадне компанията", казва Евгения Банева.

"На второ място е корупцията на всяко ниво -  ако в общината се види, че тази фирма е на Банев, се измисля корупционна практика, таксите стават двойни", продължава тя.

"Милиони сме дали за корупция", казва Евгения Банева, като уточнява, че не е давала лично пари. "Има практики, по които държавният чиновник намира леглни начини - срещу фирмата ни се води дело, обречено на неуспех, но адвокатските хонорари са огромни и с тези разходи се връщат пари", казва тя.

Банева не можа да даде отговор колко данък печалба ще платят фирмите им за 2015 г. На имената на Евгения и НИколай Баневи са регистрирани над 120 търговски дружества.

"Не мога да коментирам колко са данъците, много са ни фирмите. Кой колкото е направил", казва тя.

БАНЕВ И ОФШОРКИТЕ МУ - НОВИНА НЯМА, НО ИМА ИЗВОДИ