За да се възстановяват от тежки травми и състояния, хората се нуждаят от кръв. И по-точно от тромбоцити, които управляват процеса по съсирване. Колкото по-голям е броят им в кръвта, толкова по-малка е загубата на кръв при нараняване. Съответно, не се налага търсене на донори и преливането на големи количества кръв.

"Напълно зависими сме от кръводаряването, за да разполагаме с достатъчно тромбоцити", признава консултантът по хематология на Университета в Кеймбридж д-р Седрик Гевърд, цитиран от Би Би Си.

При всяко даряване кръвта се разделя на червени кръвни клетки, плазма и тромбоцити, така че при нужда пациентите да получат само компонентите, от които се нуждаят. Самите тромбоцити се използват след травми, операции, терапии при левкемия и някои болести на кръвта като хемофилия. Затова без кръводаряването медицината няма капацитета да се справи с някои от най-тежките животозастрашаващи състояния.

За да избегнат тази зависимост, учените усилено работят върху идеята за кръв, създадена в лаборатория, и вече са на крачка от старт на собствено производство на тромбоцити.

Екип от Националната здравна служба в Лондон и Университета в Кеймбридж е открил как да отгледа "фабрика за тромбоцити" в изкуствени условия. Всъщност, учените са успели лабораторно да разработят мегакариоцити - клетките, които живеят в костния мозък и произвеждат тромбоцити. Пробивът, публикуван в списание "Нейчър Комюникейшънс" (Nature Communications), е свързан с откриването на наор от няколко химични "ключа", необходими за създаването на мегакариоцити в лаборатория.

"Това е огромна крачка напред, но предстои още по-голяма - да получим достатъчно тромбоцити от всеки мегакариоцид", коментира пред Би Би Си успеха на колегите си д-р Гевърд.

На този етап всяка лабораторно генерирана клетка произвежда около 10 тромбоцита. Същите клетки, функциониращи в костния мозък обаче, нормално създават над 2000. Затова учените предполагат, че ако пресъздадат същите условия на живот, биха могли да увеличат значително продукцията от изкуствените "фабрики за кръв". А ако очакванията им се оправдаят, тромбоцитите, произведени в лаборатория, могат да се окажат много по-ефективни от тези, набавяни чрез кръводаряване.

"Бихме могли да модифицираме тромбоцитите така, че да предизвикат съсирване дори по-добре от естествените клетки. А това ще има наистина огромни предимства за пациентите - не само за тези, пострадали при катастрофа, но също за военните, ранени по време на мисии", допълва д-р Гевърд.

В крайна сметка новото откритие ще позволи на докторите да поддържат персонални запаси от кръв, предназначена за определени пациенти. Тромбоцитите се срещат в различна форма по същия начин, както червените кръвни телца се различават в кръвните групи А, Б, 0 и АБ. А някои видове тромбоцити, характерни за хората от черните и азиатски етнически групи, са сравнително редки и би било изключително удобно при нужда да бъдат налични "на склад".