БЕРЛИН - Поради повреда на правителствения самолет “Кондрад Аденауер” германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заседна в Китай. Той няма да може да участва в откриването на важен форум в Хирошима, Япония, предаде ДПА.

В Хирошима утре започва среща на външните министи на най-развитите индустриални държави - Г-7. Те трябва да подготвят срещата на върха на Г-7, която ще се състои в края на май т. г. също в Хирошима.

Основните теми утре и впоследствие по време на форума на Г-7 ще са битката срещу тероризма, конфликтите в Сирия и Украйна, както и усилията за ядрено разоръжаване. Япония е единствената държава, в която по време на война бяха използвани атомни бомби. Непосредствено след капитулацията на Германия на 9 май 1945 г. американски самолети изсипаха смъртоносния си товар над Хирошима и Нагазаки – на 6 и 9 август 1945 г. Япония капитулира на 2 септември 1945 г. и това беше окончателният край на Втората световна война.

По настояване на Токио в програмата на форума на Г-7 тази година в Хирошима е включена и темата за ядрено разоръжаване.

Но да се върнем на случая с Щайнмайер.

Повреденият германски правителствен самолет А340 "Конрад Аденауер".

Той е летял от Берлин за Хирошима с правителствения самолет А340  “Конрад Аденауер”. След междинно кацане на летището на китайската метрополия Чанша тази заран, правителствената машина не е била в състояние да излети и да поеме курс към Япония. Командирът на полета е уведомил делегацията, водена от Щайнмайер, че малък мотор, който подава гориво към двигателите, е дал дефект. Оказало се, че летището в Чанша не разполага с такава резервна част. Щайнмайер и членовете на делегацията са били настанени в местен хотел. Всички ще останат в Китай, докато бъде доставен нов мотор. Това няма да може да стане днес, най-вероятно едва утре привечер. Така Щайнмайер няма да може да участва в откриването на форума в Хирошима утре преди обед. В началото на двудневните консултации той ще бъде представляван от дипломат от немското посолство в Токио, твърдят запознати.

По данни на японската страна няма да се състои и среща на четири очи между Щайнмайер и японския му колега Фумио Кисида, запланувана за днес.

Германският външен министър няма да е и редом до американския държавен секретар Джон Кери по време на церемония утре преди обед на мемориала в Хирошима в памет на жертвите на бомбардировките на 6 август 1945 г. Повече от седем десетилетия след хвърлянето на американските атомни бомби Кери е най-високопоставеният член на  правителство на САЩ, който ще положи цветя пред мемориала.