Sony неочаквано обяви, че ще приключи последната си фискална година, която завършва на 31 март със загуба, съобщи Блумбърг. Това ще е шестата година "на червено" от 2007 г. за японската компания.

Вероятно нетно загубата ще е в размер на $ 490 млн. при положение, че доскоро пазарните анализатори очакваха тази година компанията да излезе на печалба.

Лошият резултат показва неуспеха на шефа на гиганта Казуо Хирай да върне някогашната му слава. Телевизорите и компютрите се продават все по-зле, докато компанията съкращава около 5000 работни места и се опитва да преструктурира бизнеса си така, че да се възползва от успеха на конзолата за видеоигри PlayStation 4 и блокбъстъри като "Невероятния Спайдърмен".

"Ако Хирай беше в Америка акционерите щяха да искат оставката му", казва Ясаки Когуре, главен инвестиционен мениджър на базираната в токио компания SBI Asset Management Co.

Основната загуба - около $ 780 млн. идват от производство на персонални компютри, като в нея са включени и разходите за излизането от този бизнес. Наскоро uомпанията обяви, че е сключила договор за продажбата му, включително с лаптопите Vaio, на фирмата Japan Industrial Partners Inc.