Американският вестник "Бостън глоуб" публикува на сайта си фалшива първа страница на брой от 9 април 2017 г., в който Доналд Тръмп е президент на САЩ, предаде Франс прес.

"Експулсиранията ще започнат", "Размириците продължават", "Американски военни отказват да изпълнят заповедта да екзекутират семействата на членове на ИД" - това са само част от заглавията и статиите на първата страница менте.

Измислените статии цитират Тръмп, който казва, че ще експулсира 11,3 милиона незаконни имигранти за две години и че това ще стане толкова бързо, че "свят ще ви се завие".

Един от материалите анализира последствията от въвеждането на мито от 45 процента върху вносните китайски стоки и от 35 процента върху някои продукти от Мексико. В статията се казва, че пазарите реагират лошо на тази новина и индексът Дау Джоунс на Нюйоркската борса губи над една трета от стойността си за три седмици.

До измислената страница има и съвсем истински редакционен коментар, озаглавен "Републиканската партия трябва да спре Тръмп".

В него се казва, че визията на Тръмп за бъдещето на САЩ буди дълбоко безпокойство и противоречи на основните ценности на американския народ. Тази визия се нуждае от активна и ангажирана опозиция. В нея се призовава републиканците да действат по-разумно и да издигнат всички възможни законови препятствия по пътя на Тръмп.

Същевременно изданието призовава партията да не се задоволява с такъв радикален и може би още по-опасен кандидат като Тед Круз.

Вестникът, който по-рано призова републиканците да подкрепят кандидатурата на Джон Кейсик, сега смята, че стандартите на партията заслужават да бъдат въплътени от честен и уважаван човек като Мит Ромни или Пол Райън. Първият беше кандидат за президент през 2012 г., а вторият е председател на Камарата на представителите в Конгреса.