Джон Кери стана първият в историята държавен секретар на САЩ, поклонил се пред паметта на жертвите на американската атомна бомба в Хирошима, предаде Би Би Си.

Той посети Мемориалния парк на мира в японския град, където са се събрали външните министри на Г-7. Заедно с него бяха колегите му от Канада, Япония, Великобритания, Германия, Италия и Франция.

Първите дипломати на страните от "голямата седморка" положиха венци на паметника на 140 000-те жертви от атаката на 6 август 1945 г.

Кери пусна факсимиле от посланието си.

Кери се разписа в книгата за гости и публикува факсимиле в профила си в туитър. Държавният секретар написа, че музеят в Хирошима напомня за необходимостта не само да бъде сложен край на ядрената заплаха, но и всички усилията да бъдат посветени на това да няма повече война. Той обаче не се извини за американските бомбардировки - първите и единствени засега в историята, при които е използвано атомно оръжие.

Участниците в срещата се обявиха за свят без ядрени оръжия.

Освен това те настояха да бъдат спазвани Минските споразумения за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Украйна.