"Вие спекулирате със „свински опашки“, защото това са едни найлонови въженца, а публиката остава с впечатление, че са „свински опашки“, защото са мюсюлмани, и вкарвате един подтекст, който не е така. Ние и на мото-стрелковите войски можем да кажем „кашици“, те няма да се обидят, но не го казваме. Просто това са работни термини в полицията – едното са метални белезници, другите пластмасовите се наричат „свински опашки“. Вие влагате огромен подтекст към това и ви моля да не го правите."

Премиерът Бойко Борисов се скара на журналистите в Ново село, след като беше попитан за поредния незаконен "граждански арест" на мигранти от доброволци по границата, следващи примера на небезизвестния Динко от Ямбол.

"НОУ БЪЛГАРИЯ! ГОУ ТЪРКИЯ! ОБРАТНО!" - КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ?

На видео се виждат трима проснати на земята мигранти, като един от "патриотите" закопчава именно със "свинска опашка" последния от тях. Другият ги инструктира: "Ноу България! Търки, гоу бек, обратно!"

Вчера Борисов подкрепи и благодари на доброволците, въпреки че от МВР твърдят, че подобни арести са незаконни, а НПО-та като Българския Хелзинкски комитет критикуват остро подобна позиция.

ПАТРИОТИЗЪМ ЛИ Е ДА КРЕЩИШ ПО АНЦУГ

"Тези, които помагат на граничарите, помагат на военните", каза днес отново Борисов и не коментира повече темата.

Вместо това обясни, че са пратени още 300 души от армията, защото не навсякъде може да се постави ограда по близо 1000 км граница.

"Близо 100 000 милиона са отишли за огради, нова техника, командировъчни за тези, които са на границата. Ние харчим огромни пари", каза премиерът.

И заяви, че се надява да няма нужда от нова ограда с Гърция, защото това би означавало да не дадем пари за техника.

"Не могат да минават, от тука не трябва да се минава. Има КПП, оттам да си минават", добави Борисов, и призова: "Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма. Там от 3000 години сигурно е тази битка."

Борисов беше в Ново село за откриването на тактическото учение "Ответен удар 16".