2690 различни нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества "ЧЕЗ Разпределение", ЕВН и "Енерго-Про", за които те могат да бъдат глобени с поне 50 млн. лв., стана ясно на специална пресконференция Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Това е сериозна цифра. Не става дума за един или два акта, а 2690 различни нарушения. За всяко от тези нарушения регулаторът предстои да състави акт и наложи глоба, която по закон варира от 20 хиляди до 1 милион лева, сами можете да сметнете, че това прави минимум 50 млн. лева за трите ЕРП-та", каза пред журналисти шефът на ДКЕВР Боян Боев.

Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи). При ЕВН при 553 проверки са установени 349 нарушения - в 63% от всички.

Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР един месец. Сериозен проблем е и качеството на доставената електроенергия, като в много случаи нейното напрежение е по-ниско или по-високо от това по стандарт. 

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисиони на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка.

Дружествата през целия период са отчели милиони повече приходи над утвърдените. В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган.

Въпреки това те не са отчели по-големи печалби, а са използвали парите за увеличаване на административните разходи като консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.

Одитите, които засягат последните 5 години от дейността на електроразпределителните дружества, бяха проведени в продължение на 4 месеца от хора на ДКЕВР и външни експерти.