Неспособността на гръцкото правителство да се справи с бежанския проблем заплашва туристическия бизнес в Северна Гърция

 

Задълбочаващата се с всеки изминал ден бежанска и миграционна криза в Гърция е на път да нанесе тежък удар върху една от малкото работещи през последните години „индустрии” в страната – туризма. Три седмици преди Великден хотелиерите в региона на Халкидики отчитат загуба на 5000 предварително заявени нощувки. Причината за това – сблъсъците и напрежението сред блокираните в северната част на Гърция бежанци и имигранти.

„Броят на прекъснатите нощувки не е голям, но показва наличието на проблем”, посочи пред Club Z председателят на Асоциацията на хотелиерите на Халкидики Григорис Тасиос. По думите му става дума за 10 – 15 на сто от резервациите в празничния период. Проблемът проличава още по-осезаемо, когато се вземе предвид фактът, че 80 на сто от посетителите на Халкидики през Великденските празници са от съседните на Гърция страни на Балканите. България и Румъния оглавяват списъка с клиентите през този период, а Сърбия и БЮРМ се нареждат след тях.

„Основният въпрос, който задават клиентите ни е доколко могат да се чувстват защитени при преминаването на границата и по пътя”, допълни Тасиос. По-голямата част от анулиралите нощувките клиенти са граждани на Македония и Сърбия. Техните опасения са породени преди всичко от пътните блокади, които организират по пътя от граничния пункт „Евзони” към Солун бежанци и мигранти с помощта на представящи се за членове на неправителствени организации „солидарници”. През изминалите две седмици те често поставяха палатки или лягаха директно върху пътната настилка викайки: „Отворете границите”. Интересен детайл бе, че протестиращите позволяваха преминаването на автобуси, но не и на тежкотоварни камиони, точно както и гръцките фермери допреди два месеца. Камерите на гръцки и чужди медии заснеха поредица от пререкания между гръцки шофьори и бежанци и имигранти.

Проблемът с блокираните в Северна Гърция над 28 000 мигранти не е единственият за хотелиерите. „Годината е тежка за Северна Гърция и Халкидики в частност, заради нестабилността в политическия и икономическия живот в страната, проблема с бежанците и имигрантите, както и със свързаните с терористичните атентати в Централна и Западна Европа страхове. Всички тези фактори доведоха до по-малък от очаквания от нас брой резервации”, заяви Григорис Тасиос.

Въпреки това той и колегите му смятат, че ако гръцкото правителство предприеме решителни мерки, за да премести мигрантите от импровизираните им лагери и нормализира обстановката, ситуацията с резервациите може да се подобри.

„Аз бих определил 2016 като година на резервациите в последната минута. Цените ни са много добри и доказателството за това са, че те не се описват като проблем от страна на туристическите агенции”, обясни председателят на Асоциацията на хотелиерите в Халкидики и допълни: „Резервациите в Испания и Португалия вече са продадени изцяло. Затова се надяваме, че много посетители, които все още не са избрали Северна Гърция и Халкидики като дестинация за лятната си почивка, ще го направят от месец май и нататък”.

За Халкидики туристическия пазар на Балканите е от голямо значение. Въпреки че средната продължителност на летния сезон за посетителите от съседните страни е между 100 и 110 дни, с повече от месец по-кратък от сезона за клиентите от Германия и Великобритания, през последните години той се разраства все повече. „През последните десет години тенденцията сред българските посетители е постоянно възходяща. Това важи както за отделните клиенти, така и за организираните посещения на групи. Увеличението в броя на посетителите от съседните страни започна още през 2004, когато отпадна визата за гражданите на Сърбия и бяха улеснени пътуванията на туристи от България и Румъния. Тази тенденция продължи до 2010. Последва малък спад през 2011 – 2012, но след 2013 притокът на посетители отново започна да се покачва”. Григорис Тасиос подчерта, че Гърция е сред първите в списъка на предпочитаните дестинации за почивка на много семейства от България, Румъния и останалите страни от Балканите. Те са основните клиенти на туристическите и свързаните с туризма компании.

Според гръцки медии, които се позовават на хотелиери, в дните около Великден на Халкидики ще отворят общо 200 хотели – половината от общия брой на полуострова. По техни данни до момента са резервирани 70 на сто от местата за настаняване, докато през същия период миналата година този процент е достигал до 85 – 88 на сто.