Основателите на легендарната рок група Led Zeppelin Робърт Плант и Джими Пейдж ще трябва да отговарят по дело за авторските права върху един от най-големите си хитове Stairway to Heaven, разпореди американски съд, пише Би Би Си.

Според съдия в районния съд в Лос Анджелис има достатъчно прилики между песента и инструментал на групата Spirit, които са основателни за насрочване на съдебен процес.

Делото ще се проведе на 10-и май.

Stairway to Heaven е от далечната 1971 година и редовно попада в класациите за най-великите рок балади на всички времена.

Претенцията за нарушаване на авторските права е подадена от Майкъл Скидмор, който защитава интересите на китариста от група Spirit през втората половина на 60-те години на миналия век Ранди Улф.

За Stairway to Heaven се смята, че е била написана от Робърт Плант и Джими Пейдж в отдалечена вила в Уелс.

Скидмор твърди, че песента на "Цепелин" се е появила на бял свят след като те са слушали изцяло инструменталната Taurus. Оказва се че Led Zeppelin и Spirit са имали общи турнета през 1968 и 1969 година.

За окръжния съдия Гари Клауснер наистина има значителна прилика в първите две минути на Stairway to Heaven и Taurus.

"Макар да е вярно, че една низходяща хроматичната прогресия от четири акорда е често срещана и изобилства в музикалната индустрия, приликите тук надхвърлят тази основна структура", категоричен е съдията Клауснер.

Доколко двети парчета си приличат всеки може да прецени.

Това е композицията Taurus:

А тук можете за пореден път да се насладите на Stairway to Heaven: