Бившият правосъден министър Христо Иванов заяви пред БНР, че продължават опитите прокуратурата да доминира в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Иванов обясни, че сега е актуален въпросът как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента във ВСС. Той каза, че следващия път, когато парламентът избира своите членове то при номинацията им ще е ясно дали те се кандидатират за съдийската или за прокурорската колегия. Тъй като сега обаче ВСС е в заварено положение самият той ще трябва да направи тази подялба.

"Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия. Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в Съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор".

Това каза Иванов. Той припомни, че смисълът на разделението на ВСС, което бе направено с промените в Конституцията в края на миналата година, е да не се позволява на прокуратурата да доминира над съда.

"Големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт", каза Иванов.

Бившият правосъден министър коментира и увеличаването на заплатите на членовете на ВСС само няколко месеца, след като управляващите поискаха техните оставки.

"За мен няма никаква шизофрения в това. Може, разбира се, на повърхността да се търсят противоречия, но това е част от един модел, единен подход. И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел".

Това смята Иванов.