Ръководството на БСП е утвърдило проекта за споразумение за сътрудничество с партия "Справедлива Русия". Това каза лидерът на партията Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро. Споразумението ще се подпише по време на посещението на делегация на БСП на конгреса на "Справедлива Русия", който ще бъде в края на месеца.

"Справедлива Русия" е социалдемократическа партия. През 2007 г. тя е сред партиите, издигнали кандидатурата на Дмитрий Медведев за президент. Медведев бе кандидат на "Единна Русия" - партията на Путин. В следващите години обаче "Справедлива Русия" често е опозиционно настроена към управлението на страната.

За изчезналите 130 хил. лв. от партийните финанси на БСП Миков поясни, че те са от парите, които депутатите предоставят за общо ползване на парламентарната група. Той каза, че все още няма резултат от вътрешнопартийното разследване на въпроса.

Миков коментира и предаването на депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова на съд.

"Продължаваме да изпитваме недоумение как този договор и след нея е бил продължаван, анексиран и дали ще се носи наказателна отговорност от всички, които са правили това. Знаете, че проф. Бъчварова сама пожела да не се ползва от имунитет. Сега разбираме, че обвинителният акт е готов".

Това коментира Миков и изрази надежда, че в случая не става въпрос за избирателно отношение.