Полицията днес обвини двама души, че са наели апартамент, използван като нелегална квартира в подготовката на атентатите от 22 март в Брюксел, съобщи прокуратурата.

Силите на реда също са обискирали къща в южния квартал Юкл и са задържали за разпит трима души във връзка с атаките в Париж на 13 ноември м.г., се казва още в съобщението. Съдия-следовател ще се произнесе по мерките им за неотклонение в сряда. Властите не казаха веднага какво е намерено при обиска.   

Комюникето назова обвинените като Смаил Ф. (32 г.) и Ибрахим Ф. (28 г.). Според него те са участвали в наемането на помещения нужни на брюкселските атентатори. С тях арестуваните и обвинените от края на миналата седмица стават общо шестима. 

"Te са обвинени за участие в дейността на терористична група, терористични убийства и опити за терористични убийства като извършител, съизвършител или съучастник", се казва в съобщението.

Миналия уикенд полицията блокира и претърси жилищна сграда в Етербеек, централен район на Брюксел, близо до Европейския квартал. Тя съобщи, че при обиска не са извършени арести и не са намерени оръжия или експлозиви. 

Досега публикуваните данни на следствието показват, че атентатите в Париж, които взеха 130 жертви и тези в Брюксел, където загинаха 32 души, са дело на една и съща терористична организация с разклонения главно в Белгия и във Франция, но и в поне още четири европейски страни.