Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида

 ЦРУ най-вероятно стои зад Досиетата от Панама, твърди бившият служител в швейцарската банка Ю Би ЕС Брадли Биркенфелд, който разкри на властите в САЩ американските граждани, криещи милиони от данъци в Швейцария, съобщи телевизията Си Ен Би Си. Биркенфелд е считан за най-големия вътрешен финансов информатор и сигурно знае прекалено много секрети от света на тайните трезори.

Брадли, който е американски гражданин, е излежал над двегодишна присъда във федерален затвор в САЩ. Информацията, която той доброволно предоставил на властите в Съединените щати бе толкова ценна, че Данъчното управление във Вашингтон го награди със 104 милиона долара. Неговите разкрития проникваха толкова дълбоко в швейцарската банкова система, че разклатиха основите на прословутата й секретност, на която се крепи вековното доверие в най-реномираните финансово-кредитни институции в света.

В пространно интервю, дадено на телевизията в Мюнхен, Биркенфелд твърди, че човекът, разкрил 11 милиона документи от панамската фирма „Мосак-Фонсека“ не е борец за истината като него самия. Напротив, той смята, че зад хакването на панамската адвокатска кантора стои американското разузнаване.

Сигурен съм, че ЦРУ стои зад това, такова е моето становище“, посочва Биркенфелд пред Си Ен Би Си.

Той посочва факта, че политическата буря, която се развихри след разкритието на Досиетата от Панама, основно засегна страни, които имат обтегнати отношения със Съединените щати. „Факт е, че виждаме да изплуват имена на хора от държави, които са врагове на САЩ – Русия, Китай, Пакистан, Аржентина и нито едно американско име. Защо е така?“ казва Биркенфелд. „Честно казано, моето усещане е, че това е операция на разузнавателна служба.“

Запитан защо САЩ ще оставят да изтече информация, която наврежда на британския премиер Дейвид Камерон, голям съюзник на Вашингтон, Брадли заявява, че това е неизбежната взаимна щета при шпионския екшън.

Службата за връзки с обществеността на ЦРУ още не е коментирала твърдението на Биркенфелд, допълва Си Ен Би Си.

Брадли също казва, че когато е работел за банката Ю Би Ес в Швейцария, „Мосак-Фонсека“ са били брънка от веригата, използвана от банкерите за укриване на пари от данъчните власти. Той обаче е убеден, че фирмата във фокуса на скандала е сравнително малък играч в големия офшорен бизнес за избягване на данъци.

Ние знаехме за съществуването на тази фирма. Имах информация за нея , твърди Биркенфелд. „Мосак-Фоснека“ е само една от многото панамски компании, предлагащи подобни услуги“, смята той. „Цената да се прави бизнес там бе сравнително много ниска. Това, което става в Панама, е само добавка към швейцарските банки и тръстове, които откриват фирми на свои клиенти по света“, заявява Брадли Биркенфелд.

Каква точно бе заслугата на Брадли пред данъчните власти на САЩ, че го наградиха със 104 милиона долара (които бяха обложени с данък) ?

През август 2012 г Биркенфелд излязъл от затвора, където излежал присъда от 2 и половина години за ролята си в схемата за укриване на милиони долари на американски клиенти от данъчните власти в САЩ. Пет седмици по-късно, той седял в малка кухня в къща под наем в Ричмънд, Ню Хемпшър. В този момент статутът му бил на бивш затворник. Бил без работа, с лоша слава в професия, която изисквала много голяма дискретност. Това правело почти невъзможно да си намери работа в някоя банка.

И тогава като гръм от ясно небе на вратата му похлопал адвокат, който носел чек за 104 милиона долара, подписан от данъчното управление на САЩ. На лицевата му страна била графика на статуята на свободата.

Това била комисионната на Биркенфелд от гигантската сума от 780 милиона долара, която бившият му работодател Ю Би Ес платил на правителството в САЩ, като компенсация, че е помагал на американски граждани да избягват данъци. Когато Брадли подписал чека, той автоматично се превърнал от бивш затворник в мултимилионер, чието богатство е дошло от държавата.

Това бе реабилитиране. Душата ми направо изгря. Обичам този момент“, припомня си Брадли най-щастливия миг от живота си.

Сега Биркенфелд има нова къща под наем, с изглед към океана в Ню Хемпшър. В гаража му се мъдрят две поршета и колекция от скъпи стикове за хокей от исторически мачове. Той редовно дарява пари за благотворителни цели. И планира да открие спортен музей. Брадли Биркенфелд със сигурност е един щастлив човек, завършва репортажът си Си Ен Би Си.