Хората дали ще са по-спокойни, ако такъв човек, когото не познавате, за който не знаете дали има такива правомощия, гарантира, че работи за вашата сигурност по границата.

Това попита риторично тази сутрин в ефира на Нова тв вътрешният министър Румяна Бъчварова по темата за т. нар. граждански арести, извършвани от бургаска група здравеняци.

Румяна Бъчварова инспектира границата край Елхово

АРЕСТ И ОБВИНЕНИЕ ЗА "ЛОВЕЦА НА ГЛАВИ" ПЕРАТА

Тя обаче на няколко пъти подчерта, че не иска случилото се и вчерашните арести на Питър Низамов-Перата да демотивират хората, които искат да сигнализират.

МВР работи и разчита на помощта на гражданите за сигнализиране и оказване на помощ  - в случаи на природни бедствия например, за подаване на информация, каза вицепремиерът.

Относно прословутите клипове с незаконно задържане на бежанци тя предпазливо каза, че МВР е "в процес на изясняване на цялата картина около тях". Бъчварова допълни, че това е трябвало да стане веднага, след като сас е появили съответните записи, "за да не стигаме до сегашната ситуация".

Тя обаче направи забележка на медиите, че "единият случай бил преекспониран и отразен", като даде да се разбере, че говори за Динко от Ямбол. Ако това не беше станало, нямало "да даде повод на други хора да повторят едно такова действие".

Реакцията, която трябва да има всеки, е да подаде сигнал, защото не може той да прецени дали са извършили престъпление, дали са въоръжени – защото те може да заплашват и неговия живот, очерта тя правилната реакция спрямо непознати в гората.

От думите й стана ясно обаче, че МВР в момента дава указания на местните власти да  обяснят на гражданите как трябва да се действа в подобна ситуация.