Стотици мотористи от цялата страна се събраха на зрелищен протест пред Народното събрание. Те се представители на 32 мотоклуба. Пристигнаха още сутринта на няколко лъча от различните краища на България. Исканията им са да се преосмисли позицията за застраховката "Гражданска отговорност" за мотористи и тя да стане срочна. Мирният протест продължи около час, след това рокерите започнаха да се разотиват.

На протеста имаше много полиция, обстановката беше спокойна, а някои от депутатите дори излязоха да разгледат паркираните мотори.

Какво искат мотористите

Проблемът с "Гражданска отговорност" възникна още в края на 2015 г., когато бяха приети промените в Кодекса за застраховането. Мотористите реагираха веднага и изпратиха отворено писма до председателя на парламента Цецка Цачева.

Според новите правила, ако превозното ви средство няма валидна застраховка „Гражданска отговорност” и не я платите в рамките на около месец, регистрацията му се прекратява служебно. Много от собствениците на мотори, както и на каравани и кемпери, плащат на вноски застраховката само за периода, в който активно ползват превозното средство. Заради климата в България това са около 6 месеца от годината. Така през зимния период моторите стоят в гаражите и не се ползват, но според новите изисквания трябва да имат "Гражданска отговорност", за да не ги сполети автоматична дерегистрация.

„Мотористите, които няма да си ползват моторите през зимата, могат да си спрат от движение моторите през зимата, напролет, когато времето е подходящо, с едно заявление, ще им бъде върната регистрацията. Пускането е облекчено, само трябва да представят валиден преглед”, посъветва преди време Бойко Рановски, директор "Пътна полиция". 

Изборът се оказва - плащаш „Гражданска отговорност” за цялата година, или спираш мотора си от движение през зимата. 

Мотористите обаче реагираха с аргумента, че е законодателна принуда да плащаш за нещо, което не ползваш.

Автоматичната дерегистрация на МПС няма да е факт поне до Нова година. МВР не може да се ангажира със срокове кога ще е готова онлайн системата, която да позволи автоматична дерегистрация и регистрация на превозните средства. Това стана ясно на дискусия в парламента преди дни. Но това "успокоение" не удовлетворява засега протестиращите, които искат промяна на правилата.

Рокери от 32 клуба пристигнаха от цялата страна.

 

Сред протестиращите имаше и популярни лица като рок певицата Милена.