Математикът проф. Михаил Константинов и адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев се включиха цветущо тази сутрин в общото говорене за "динковщината", свинските арести, гражданските опашки и т.н...

Бившият член на ЦИК, преподавател и шеф на държавното "Информационно обслужване" Константинов изведе логиката, че държавата е крайно време "да си влезе във функциите", разбирайки това така - да признае, че е безсилна и да узакони народното опълчение. Пред радио "Фокус" той даде дълго интервю (оригинала може да видите тук). На моменти професорът говори дори в "ние" форма за задържанията... 

Ние в момента ги ловим главно на сръбската граница и на румънската, т.е. те съвършено съзнателно нарушават закона, никакво убежище не търсят в България и слава Богу, между другото. Те отиват в Германия. Те са си престъпници по смисъла на българския НК.

Междувпрочем, тези акции на хората, на които им е писнало вече от това безобразие, трябва да бъдат легализирани. И аз, и група хора отдавна говорим за законно създаване на Българска национална гвардия, която аз наричам народно опълчение. Това е българският превод на думите национална гвардия – народно опълчение. В САЩ има такова опълчение във всеки щат, не говоря за националната гвардия. Тя е национална там, но всеки американски щат има милиция от въоръжени хора, които пазят щата от нашествие. Това е по закон.

Цяла Швейцария представлява национална гвардия. Всеки швейцарски мъж между 18 и 55 г. е тежко въоръжен и пази родината си.

След тежкото въоръжение, за което призовава, той припомня, че това се въвежда в Русия и други държави и че не е правилно "да оставяме хората самоинициативно и на границата на ръба на закона, да действат".

Трябва час по-скоро да се регламентира създаването на българско народно опълчение. То не е само за границата. Какво да кажем за циганската престъпност по селата?...

Тъй като очевидно държавата няма сили - армия и полиция да го направи, тя трябва да организира хората и те съвсем законно да започнат да се самозащитават. Това е, което трябва да се направи.  

Константинов повтаря, че народните действия трябва да бъдат канализирани законово. И защитава и конкретните автори на конкретните "народни действия".

Междувпрочем не искам да ви прозвучи кощунствено, но общо-взето „лудите глави“ са правили революциите, дори и в българската история. Така че един човек с бяла якичка, с бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата. Не си правете илюзии.

Държавата трябва да се намеси и да си влезе във функциите. Очевидно е, че тя не може да си опази границите съвсем. Самият факт, че тези хора са влезли вътре, показва че те вече са изпуснати на границата. Между другото, малко преди това те са рязали оградата. Така че аз искам да кажа, че тези „клети бежанци“, дето си носят ножици и режат оградите, не им е точно такъв статутът. Освен това ние в момента, пак ще го повторя, най-много ги ловим на сръбската граница. Това значи, че те първо са рязали оградата на южната ни граница, каналджиите са ги прекарали през държавата и сега ги ловим на сръбската. Това значи, че държавата я няма.

Професорът напомня, че каналджийството е и грандиозен бизнес и изчислява, че от 100 заловени души загубата е 200 000 евро, след което мисълта му завива в "бомбена" посока:

За такива пари хората убиват, в България пък съвсем, защото сме бедни. Така че не подценявайте явлението, което ни се изсипва на главите. И тези, които много плачат в момента, аз ще ги питам какво ще стане, като изгърмят бомбите в България. Да видим как ще обясняват те на хората за „клетите бежанци“.  

Той се аргументира и че става въпрос за престъпници, защото не са потърсили вход през законните ГКПП.

Нали ги бият, взимат им парите, телефоните – факт е, взимат ги? Добре, като влезе официално на КПП-то, където има камера до камера, кой ще го бие там? Кой ще му вземе парите? Но те, кой знае защо, не искат да влязат през КПП-то. 

Иначе всички КПП-та на българските граници са отворени. Това са десетки КПП-та, които в момента стоят празни. Никой не иска да минава през КПП-та.

Диалогът завършва с „тревожен“ въпрос и отговор, който завива в съвсем неочаквана посока - за българската армия, която едно знаме не е изгубила... Предаваме ги без редакторска намеса:

Водещ: Това,което буди най-голяма тревога е дали тези хора няма да стигнат дотам да си превишават правата, защото днес те ловят мигранти, но пък утре може нещо да не им харесва у някой друг и отново да решат да използват сила? 

Михаил Константинов: „Който го е страх от вълци, не ходи в гората“, има си поговорка. Ние виждаме, че някои пъти полицията си превишава правата, друг път обратното – действа страхливо и не отговаря. Защо не говорите за това, че само за 3 дена в Македония бяха ранени 100 полицаи, 5-има от които тежко, 3-ма ще умрат от „клети бежанци“? Това са хора, които нападат въоръжена полиция и въоръжена армия. Това е безскрупулно, това е нагло. И ако тази въоръжена полиция и армия не си използва оръжието, те просто следващия път ще прегазят всичко и ще минат. Как може полицай да бъде нападан и той да не стреля? За какво му е това оръжие? Това оръжие да си го държи тогава вкъщи или да го даде на жена си?

Даже вие си спомнете каква глупост казаха наши държавници или по-скоро те не са държавници, а псевдо политици, преди 2-3 месеца - че щели да пращат невъоръжена армия на границата. По-престъпно изказване аз не помня. Какво значи невъоръжена армия? Българската армия е въоръжена. Невъоръжена армия е пленената армия.

Вие да кажете за българската армия, която едно знаме не загубила в цялата си история, че ще я пратите невъоръжена на границата. Какво щяха да правят тези същите, ако беше едно българско момче убито, невъоръжен български войник? Така че вижте какви глупости се говорят. 

По БНТ Михаил Екимджиев очаквано нарече случващото се "безобразие и абдикация на държавата" (целия разговор тук).

Във всички държави, във всички общества има социопати, има хора с криминални наклонности, но ролята на истинската, на правовата държава е да ги озаптява. 

Вместо това нашата родина, нашият премиер, нашите институции не просто толерират подобно криминално и криминогенно поведение – те го стимулират.

Те награждават тези самозванци, които вземат правосъдието в свои ръце и си присвояват нашата власт. Властта, която ние като суверен сме делегирали на държавата.

Той окачестви ареста на Петър Низамов-Перата като твърде закъсняла реакция и напомни, че преди това Динко се е хвалил със своите подвизи от поне един месец. Според Екимджиев официалните власти са реагирали, чак след като това са направили други държави – наши партньори от Европа, както и правозащитни организации.

Само допреди 2 дин премиерът хвалеше тези самозванци, които – както казах, виждайки от клипа – те действат едновременно като полицаи, като имиграционни служители, като съдии.

Защото те преценяват дали това са бежанци. Те разпореждат да се връщат в Турция... така че те изземат функциите от държавата, а държавата ги хвали за това, че те вземат правосъдието в свои ръце.

Според прависта, дошлата по-късно корекция в позициите на премиера и вътрешния министър Румяна Бъчварова само показва колко са неадекватни и че се реагира "на прима виста". Той каза, че от юридическа гледна точка всичко е ясно, но от политическа явно популизмът е определящ.

Това е лицето на българския патриотизъм. И понеже чух, че министър Ангелкова ще бъде при вас (т.е. - в студиото на БНТ след него, б.р.) и ще обсъждате емблемите, логото и рекламните клипове на България, може би този клип заедно с лицата на Динко Вълев, на Петър Низамов и на фона на гласа на премиера, който ги хвалеше и одобряваше тяхната помощ, са най-доброто туристическо лого, най-добрата реклама за правова и демократична България.

Правозащитникът обясни съвсем детайлно и прословутия „граждански арест“.

Граждански арест може да извърши всеки при наличие на очевидно престъпление, извършено от другото лице. Това е легализирана в НК форма на гражданска самозащита. Само че не е Динко и не е Петър Низамов човекът, който ще преценява дали тези хора извършват престъпление.

Защото в чл. 279, ал. 5 от НК изрично е казано, че не е престъпление пресичането на границата – включително и на нерегламентирани места – не на ГКПП, от лица, които търсят убежище.

Т.е. в момента, когато тези хора, тези типове арестуват мигрантите, те не знаят дали те имат право на убежище. Те не знаят дали те са икономически имигранти или бежанци, те не знаят дали търсят убежище.

Т.е. това е пар екселанс престъпление – лишаване от свобода, по смисъла на чл 242 от НК и то трябваше, както казах, да бъде санкционирано още при първите криминални прояви на Динко Вълев преди близо месец.

Екимджиев даде пример, че граждански арест може да се извърши, само ако видите на улицата как някой напада, бие човек, опитва да изнасилва момиче, да качи насила в кола някого – тогава може да опитате да предотвратите очевидно извършване на престъпление.

Той допълни, че преминаването на граница от хора било изключително трудно за юридическо дефиниране, защото някои от тях очевидно търсят убежище - то затруднява и миграционните служби, и дори съдиите. 

Камо ли хора като тези, които гледаме на клиповете, да преценяват кои са престъпници и да осъществяват граждански арест. Това е най-тревожното – че хора от кол и от въже си позволяват да влизат  в ролята на държавата. Да стават олицетворение на държавата, да ни сеп редставят като държавата и като патриоти, защитаващи нашата родина. Това е нелепо.

В заключение той допълни, че сниманите чужденци имат всички основания да съдят България, ако прокуратурата не реагира срещу извършителите на криминалните действия.