Ръководството на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) да получи правото да емитира до 2 млрд. лева дълг през следващите пет години. Това е една от точките, които ще се обсъждат на свиканото на 16 май 2016 г. общо събрание на акционерите на трезора, съобщи "Инвестор.бг".

ПИБ получи ликвидна помощ от държавата в размер на 1,2 млрд. лева веднага след краха на КТБ. Към средата на декември м. г. банката успя да върне по-голямата част от парите. През януари т. г. бяха внесени още 100 милиона лева и в момента остатъкът е от около 350 милиона лева, които трябва да бъдат издължени до края на май т. г.

"В продължение на пет години, считано от регистриране на изменението на устава, съгласно решение на общото събрание на акционерите от 16 май 2016 г. Управителният съвет, с одобрението на Надзорния съвет, може да вземе решение за издаване на други видове облигации, както и други дългови ценни книжа, включително подчинен срочен дълг и капиталово-дългови (хибридни) инструменти, в общ размер до 2 млрд. лв., съответно - равностойността в друга валута", пише в публикуваните чрез БФБ-София материали за общото събрание.

Според тях „условията на облигационния заем и на другите дългови ценни книжа и инструменти се определят в решението на Управителния съвет при спазване разпоредбите на действащото законодателство и устава“.

Тази година изтича предишният 5-годишен период, в който управителният съвет с разрешение на надзора на банката можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв. Банката може и да не се възползва от емисията или да не я осъществи в пълен размер.

Предложението за облигациите обаче идва в хода на проверката на качеството на банковите активи и стрес тестовете на банковата система. В случай че някоя банка изпита недостиг, това може да доведе до необходимост от привличане на допълнителен капитал.