В случаите, в които е поискан референдум чрез редовна гражданска подписка, президентът да насрочва провеждането му в 3-месечен срок от решението на Народното събрание за допускането на допитването. Това е последният вариант на ГЕРБ за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, каза пред Клуб Z шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. 

572 650 ОТ ПОДПИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ СА РЕДОВНИ. ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ

Промяната е внесена чрез ремонта на Изборния кодекс. В четвъртък на извънредно заседание комисията ще разглежда всички 17 групи предложения за поправки между първото и второто четене на законопроекта, внесени от различните парламентарни  групи и депутати. 

Целта на поправката в закона за референдумите, ако бъде приета, е допитването, поискано от Слави Трифонов, да бъде проведено преди президентските избори наесен. Сега в закона, отново по идея на ГЕРБ, пише, че държавният глава задължително насрочва допитвания заедно с някакъв вид избори, ако такива предстоят в същата календарна година. Така срокът от 3 месеца не би важал заради вота за президент и референдумът на Слави трябваше да е заедно с избора на президент.

Във всички останали случаи - когато предложението за референдум е на парламента, държавния глава и т.н. - ще е заедно с избори, ако такива предстоят, става ясно от предложението.

ДАНАИЛ КИРИЛОВ: АКО ХОРАТА ГО ПОИСКАТ НА РЕФЕРЕНДУМА, ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Един от шестте въпроса за допитването е дали да се въведе задължително гласуване. Парламентът има един месец по закон да одобри предложенията на Слави, като има право само да редактира питанията. Срокът тече от вчера.

Идеята на ГЕРБ е ако промените минат, допитването на Слави да се проведе в края на юни или началото на юли. 

Не е ясно обаче дали въвеждането на задължително гласуване няма да се случи и преди референдума, стана ясно от изявления на депутати. Дебатите по темата и решението ще са в пленарната зала.

Досега от останалите партии бяха против идеята на Патриотичния фронт при негласуване да има глоби от 50 лв. и други санкции. И ГЕРБ, и част от Реформаторския блок обаче биха подкрепили идеята да има стимули при гласуване, вместо санкции. Валери Симеонов вече предложи старата идея на НДСВ за томбола с награди за гласувалите.

ПАТРИОТИЧНО ПРИТОПЛЯНЕ: ОТНОВО ТОМБОЛА ЗА ИЗБОРИТЕ

От Реформаторския блок предлагат друг вариант - 5% отстъпка от данъците върху доходите, ако избирателят пусне бюлетина. Депутатът Петър Славов настоява още преди въвеждането на електронен вот българите зад граница да нямат задължение да участват в изборите.

СТАРИ ИЗБОРНИ СПОРОВЕ НА НОВ ГЛАС

От ГЕРБ имат и алтернативна идея за т.нар. "активна регистрация", чиято цел би била изчистване на избирателните списъци. Предложението е ако гражданин не гласува, той автоматично да бъде отписан от списъците за следващи избори. В случай, че рши следващ път да упражни правото си на вот, избирателят ще има право да се впише отново. Това ще става със специално заявление, а в деня на изборите - с разходка до общината по постоянен адрес, откъдето ще може да получи удостоверение, с което да бъде дописан в списъка и да гласува, обясни Кирилов.