Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" представи ново имение на морския бряг край Бургас, което свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Публикацията е със заглавие "Сарай до пристанището на ЛукОЙЛ - маркира оста: Борисов – Пеевски - Доган" и разказва как имотът, който някога е бил част от активите на бургаската рафинерия е стигнал до фирми, свързвани с почетния председател на ДПС.

Публикувани са и снимки от въздуха на луксозния комплекс от сгради на морския бряг, тъй като по суша той е недостъпен.

Според медията дворецът е изграден от фирма от обръчите на Ахмед Доган с лоши кредити от КТБ в парка „Росенец“, а общественият път до него е преграден с бариера и се охранява. Оказва се, че Община Бургас е предоставила на собственика на сарая общинска улица и така е блокирала достъпа до държавнo пристанище и държавен плаж.

Новият "Догансарай" се намира на най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос “Чукалята”. Това е бивша военна база на Гранични войски и е единственото място, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово, пише "Биволъ".

В съседство се намира пристанище „Росенец“, което е предоставено на концесия за 35 години от първото правителство „Борисов“ на ЛукОЙЛ – управлявана от премиерския „партньор на карти“ Валентин Златев. 

Теренът на новоизградения дворец е бил продаден на Лукойл заедно с близката нефтобаза при приватизацията на рафинерията през 1999 г. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание бе Йордан Цонев, който днес е в партията на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

"Биволъ" проследява по-нататъшната съдба на имота. Той е бил продаден на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

"Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад „Стрейтлайн“ по информация на Биволъ стои самият Валентин Златев. Видимата връзка е адв. Александър Величков. Той е шеф на Правна дирекция на ЛукОЙЛ България ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“, които продават земите. В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица, а самата сделка е откровено симулативна. От  учредената договорна ипотека за TROXY TRADING като кредитодател на „Стрейтлайн“ се разбира, че 184 декара са оценени на 5,28 млн. лв. или 28,7 лв. на квадрат. Реалните цени в предкризисната 2007 г. на това място са над 500 лв. на кв.м.", пише сайтът за разследваща журналистика.

Клуб Z потърси за коментар по това твърдение пресслужбата на "Лукойл", но не успяхме да осъществим връзка с пресаташето на компанията.

Сагата около собствеността на терена продължава през март 2014 г. Част от терена (близо 9 декара) са били препродадени от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лева на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата.

Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, който бе намерен мъртъв на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Случаят бе определен като самоубийство.

След прехвърлянето на терена Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан излизат от "Хермес Солар", а дружеството започва строителството на двореца. Дружеството има два кредита към КТБ. Първият е от март 2012 г. и за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения.

И двата кредита на „Хермес Солар“ са били прекредитирани от ПИБ.

Официално обектът се води “спортна база за водни спортове” и предстои да бъде открит всеки момент. Според "Биволъ" стилът му е подчертано ориенталски и е добре познат от други подобни олигархични имения. Според собственик на съседен имот дворецът всъщност ще е луксозно казино от затворен тип. До него ще може да се стига само със специални индивидуални покани по суша или по вода през недостъпното пристанище, твърди още медията.