"Македония ще бъде трайно дестабилизирана според мен, дано греша", тази прогноза направи пред журналисти премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на КСНС на тема киберсигурност.

„Дори изборите им според мен са им подложени на риск дали ще ги проведат изобщо”, заяви Борисов.

"Македония беше една от държавите, които положиха особено големи усилия да спрат бежанската вълна. Бяха направени много опити, македонският президент ни запозна с информация, за доста солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи и ето че се случи. Бяха провокирани – използване на сълзотворен газ (вероятно има предвид случилото се преди дни с бежанците от лагера в Идомени-б.р.). Нещо, което не се одобрява в демократичната общественост. Бяха подложени на натиск и вчера се случи това, което днес ще продължи и то ще продължи и по-дълго", коментира Борисов ситуацията в Македония. 

Външният министър Даниел Митов призова всички политици в Македония към сдържаност. 

"Апелирам към въздържане от каквато и да е форма на насилие", се казва в негово  изявление във връзка със ситуацията в съседната ни държава.

"Демокрацията и правовата държава изискват политиците да бъдат на висотата на своите отговорности. Това означава също да се въздържат от действия, които биха могли да подкопаят правовия ред в държавата.

Призовавам всички политически лидери в Република Македония незабавно да възобновят политическия диалог и да потърсят общи решения на създалата се политическа криза, като на първо място се заемат със запазването на обществения ред и вътрешната стабилност. Апелирам към въздържане от каквато и да е форма на насилие.

Необходимо е възможно най-бързо страната да се върне към изпълнението на договореностите от Пържино в тяхната цялост. Само по този начин Република Македония би могла да съхрани политическата си стабилност, правовия ред и интегритета на институциите, без които няма как да бъдат проведени честни и демократични избори.

Призовавам политиците в Република Македония да се заемат с дневния ред на реформите, да укрепят демократичните институции в интерес на всички граждани и да върнат Република Македония на пътя на европейската интеграци", написа Митов.