"Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мене. Това не е нито помощ, нито... Това е просто опит, пореден, да ми извадите очите. Във времето на фейсбук и интернет да свалиш информация - това е самоубийство. И да набедиш човек като мене, че едва ли не стои зад подобно нещо... Господ ми е свидетел, че нямам нищо общо, е просто нечестно".

Така премиерът Бойко Борисов реагира пред журналисти след Консултативния съвет по национална сигурност на скандала със свалените каритатури на Чавдар Николов от сайта на Нова тв. Борисов се обърна с тези думи към репортера на телевизията. 

И обеща от днес нататък да качва всички карикатури, в които присъства, в собствения си фейсбук. Ядосан от внушения, че има нещо общо с ограничаване на свободата на словото, премиерът отсече: 

"Аз не съм виновен, че някой си цензурира своята телевизия, своя вестник, частната медия си прави своята политика. Обаче колко е удобно, че тук, в България, едва ли не мачкаме свободата на словото, което някой иска да го показва. И аз с цялата и отговорност от днес още -  в моя фейсбук, ще си слагам всеки ден карикатурите в медиите, които излизат за деня.  С това искам да им докажа, че не само не са ме подразнили, не само нищо не са ми причинили... Който ме познава знае, че аз нямам никакъв комплекс. Никакъв. Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен, а за моите 57 години вече, живот и здраве след месец, всеки един може да се пробва дали се съм дебел, тънък или каквото пожелае..." 

Борисов обаче започна от далече обяснението за случилото се. На въпрос за ситуацията в Македония и бежанската криза в региона, той обясни, че премиерът на Македония го е предупредил, че се подготвят вълнения. И в крайна сметка това се е случило. След това обяви: 

"Малко по-дълго обяснявам, но този план сработва донякъде за България и искам да го обясня", но в изложението си няколко пъти отказа да отговори на журналистически въпроси дали вижда някакъв план, заговор или друго.

Каза само, че вероятно не се харесва фактът, че България, за разлика от съседите си, се справя чудесно с охраната на границата. След това продължи: 

"Какво се случи в последните седмици в България? Изведнъж се явиха някакви граждански формирования, които спонтанно на място задържаха различни бежанци. Дори на едното място това беше отразено с участник национална телевизия. Изведнъж това придоби голяма популярност. В същото време ние казваме - сигналите - дали са за крадец, дали за извършено престъпление - винаги са добре дошли... 

Това беше много добре интерпретирано и изведнъж и"Ал Джазира", и други организации започнаха да говорят едва ли не, че в България се отнасяме много зле с бежанците и, едва ли не, имаме някакви паравоенни организации, които да ги атакуват по един безобразен начин. Тримата афганистански бежанци се въртят по целия световен обмен. Изведнъж няколко дни поред се заговори за някакви свински опашки, а знаем, че за мюсюлманите като се заговори за свинско нещо, то е много тежко обидно. Привърза се постепенно и моето име към тези свински опашки. Чрез карикатури, второ, трето, четвърто..."

Последва обяснение за конкретния случай с Нова тв:

"В един момент същата тази телевизия, която участва в този запис, разбира се, по много хуманен начин направен - с вода, с ябълки за бежанците, с всичките тези екстри - сиреч не можеш да ги обвиниш, изведнъж вчера си изтриха сайта с карикатури и понеже последната била с мене - едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите!

С моето име и с моя образ вече над 10 години куп карикатуристи си изкарват прехраната... Не съм си позволил да кажа една думичка. И не съм си позволил нищо да кажа по тази тема на въпросната телевизия. Нищичко."

По думите на премиера в един момент всичко изброено е започнало да се обвързва: "веднъж бежанците, веднъж мигрантите, веднъж незаконните арести, граждански арести, едва ли не ние сме ги подстрекавали, после някой атакува свободата на словото и все тоя някой се върти около мен". Борисов отказа да прави квалификации дали това е умишлено и е плод на някакъв заговор - остави тази тема на "анализаторите". 

Той дори припомни, че понякога и той рисува и може да направи по-добри карикатури от тези, на които някой път му е трудно сам да се разпознае, но пожела на карикатуристите още дълги години да го рисуват. 

Ето видео с целия разговор на премиера с медиите: