Лечебните заведения с над 50% държавно участие не подобряват финансовото си състояние, а затъват в нови дългове. Това показва справка на Министерство на здравеопазването, изготвена по искане на Клуб Z.

Според данните на ведомството към 29.02.2016 г. държавните болници дължат общо 396,5 млн. лв., от които малко над 148 млн. лв. са просрочени задължения.

Само пет месеца по-рано, към 30.09.2015 г., сумата е била 371,2 млн. лв. с почти 141,4 млн. лв. просрочени задължения. Числата са официално оповестени в средата на декември миналата година лично от министър д-р Петър Москов в отговор на въпрос от левия депутат Емил Райнов по време на редовния петъчен парламентарен контрол. 

И двете справки са ведомствени, но показват, че за по-малко от половин година държавните клиники са увеличили дълговете си с малко над 25,3 млн. лв., а просрочените им задължения са порастнали с почти 6,7 млн. лева.

БОЙКО ПЕНКОВ: БОЛНИЦИ БЕЗ ДЪЛГОВЕ ДО КРАЯ НА МАНДАТА

Любопитен факт е, че през първото тримесечие на миналата година лечебните заведения с над 50% държавно участие имат сериозен повод за гордост. Сумата на неразплатените им задължения е ... със същите 25 млн. лв. по-малка спрямо края на 2014-а. А някои от тях успяват да я стопят със сериозните 6 млн. лв. - пример е УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив от долната таблица.

Разбира се, не всички се справят блестящо. Тенденцията за трупане на дългове се запазва и през март тази година лечебните заведения се оказват със същата сума за разплащане като през ноември 2014-а (точно 396,7 млн. лева).

С най-много задължения на този етап продължава да бъде университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Тя приключва 2014 г. с над 46 млн. лв. неразплатени средства към доставчици. През 2015-а успява да ги стопи до малко над 40 млн. лв., но понастоящем има да дава с 3 млн. лв. повече.

В Топ 3 на най-задлъжнелите е и болница "Александровска" в столицата, която само преди пет месеца беше извън Топ 5 на същата класация. Тогава дълговете й са били под 25 млн. лв. (без да разполагаме с точните цифри), но в края на февруари тази година вече са над 27,8 млн. лева.

Единствената клиника, която все пак намалява задълженията си - макар и с твърде скромните 13 хил. лв., е старозагорската "Проф. Ст. Киркович". Въпреки това остава в най-тежко финансово положение, защото от общо 26,3 млн. лв. неразплатени средства, просрочени (т. е. стари задължения) са 21,6 млн. лева.

БОЛНИЦИТЕ С ДЪЛГОВЕ - БЕЗ ПАРИ ОТ КАСАТА

 

Това е основният проблем, с който здравното ведомство ще трябва да се справи, преди да продължи с планираното преструктуриране на лечебните заведения, коментира преди дни министър Москов. Лансираната идея за разделяне на търговците, преследващи печалба, от лекарите с желание да упражняват професията минава през премахването на статута на търговски дружества, който имат болниците. Преди това обаче всички трябва да изчистят задълженията си.