Евентуално участие на Ирина Бокова на президентските избори като кандидат на БСП е обсъждано неформално на "Позитано" 20. Това научи Клуб Z от източници от партийната централа. За възможна кандидатура на Бокова преди няколко дни заговори и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

РАДАН КЪНЕВ ЗАПОДОЗРЯ "УМИШЛЕН ПРОВАЛ" НА ИРИНА БОКОВА С ЦЕЛ "ДОНДУКОВ" 2 В СОФИЯ

Въпреки, че истинските разговори за участието на соцпартията във вота ще започнат чак след конгреса в началото на май, името на Бокова вече е било обсъждано.

Основният аргумент в нейна подкрепа бил, че тя е единствената кандидатура, която би могла да обедини избирателите на БСП, АБВ, както вероятно и на други леви партии като "Движение 21". В БСП отчели още, че заради поста си начело на ЮНЕСКО и кандидатурата й за генерален секретар на ООН, Бокова вероятно ще привлече и периферен вот от хора, които биха гласували за нея от чисто патриотични подбуди.

За евентуална номинация на генералния директор на ЮНЕСКО обаче, има една сериозна процедурна пречка. Вотът за президент ще е през есента, когато ще бъде и окончателният избор за шеф на ООН. Възможно е издигането на Бокова да бъде невъзможно, тъй като е много вероятно сроковете за това да бъдат изтекли преди да е ясно дали тя ще оглави световната организация.

Бокова вече има опит в президентските избори. През 1996 г. тя бе кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов. Тогава двамата стигнаха до втори тур и загубиха от Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев. Маразов и Бокова получиха 1 687 242 гласа, а Стоянов и Кавалджиев - 2 502 517.