Министерството на правосъдието обмисля идеята за поставяне на заглушителни устройства в затворите, които да блокират работата на мобилните телефони. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова пред бТВ. Вчера телевизията излъчи репортаж, в който показа как задържаният в затворническото общежитие Росен Петров - Животното, споделя във фейсбук своите преживявания зад решетките.

ВСС СЕ ЗАХВАЩА СПЕШНО С ПРОКУРОРСКИЯ ШЕФ, КОЙТО ПУСНА ЖИВОТНОТО

"Въпросът за заглушителите е обсъден на среща на министерството с ръководствата на затворите на 21 март. В процес на търсене сме на необходимите решения и имаме идея пилотно да направим подобен проект", казва Филипова.

Статистиката на правосъдното министерство показва стряскащи факти - през миналата година при претърсвания от местата за лишаване на свобода са иззети 750 мобилни телефона. Което ако се съпостави с броя на затворниците - над 7000 души, показва, че почти всеки десети е разполагал с мобилен телефон.

През 2015 г. са наказани 97 надзиратели, като петима са уволнени, казва Красимира Филипова.

Пред бТВ наздирателят Ивайло Григоров, който е и председател на синдиката на служителите от местата за изпълняване на наказанията, обясни, че има сериозен недостиг на хора след 10-процентните съкращения, коита са били направени през 2015 г.

"Начините за внасяне на забранени вещи са десетки", казва Григоров. Според него телефони се внасят с багажа, който близките носят на затворниците, но се прехвърлят и през оградите. "Нямаме достатъчно техника, с която да правим електронен контрол на багажите", казва той.