Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова е новият ректор на най-голямото висше училище за подготовка на медицински кадри у нас. Тя ще наследи на поста проф. Ваньо Митев, чиито втори пореден и последен мандат изтече в края на февруари.

Проф. Миланова беше избрана с почти пълно мнозинство (374 от общо 375 гласа) от общото събрание на Медицински университет - София и на практика беше без конкуренция. От години тя е член на Академичния съвет на висшето училище и голяма част от работата й е посветена именно на работата със студенти и специализанти. 

"Освен наука и образование, сред приоритетите ми ще бъдат също построяването на нови сгради за университета, обзавеждане и оборудване на лабораториите", коментира тя в интервю за в. "Стандарт".

Освен национален консултант проф. Миланова е ръководител на Клиниката по психиатрия на университетската болница "Александровска". По този повод екипът на лечебното заведение първи се похвали с избора и за ректор на МУ-София и публикува поздравление на официалната си фейсбук страница.

"Екипът на УМБАЛ "Александровска" се гордее искрено с нейните постижения през годините и й желае да бъде най-успешният и блестящ ръководител на най-знаковата и авторитетна школа за висше медицинско образование в България".

Проф. Миланова работи в сферата на психиатрията повече от 30 години. Наследява професията от баща си и се дипломира през 1979 година. Започва работа като ординатор в психиатричния диспансер в Плевен, но след успешно положен изпит през 1981 г. става асистент в Катедрата по психиатрия на ВМИ, София. На следващата година придобива и специалност. От 2004 г. до днес ръководи Клиниката по психиатрия на "Александровска" болница. Специализирла е във Великобритания, Гърция и Ирландия.

През 2014 г. получава наградата на Български лекарски съюз (БЛС) за цялостен принос в психиатрията, а преди броени дни зае своето място сред 753 свои колеги в класацията на Дарик радио "Най-добрите лекари на България".