Точно 83 депутати подкрепиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, а един се въздържа. Тези гласове бяха достатъчни за приемането на проекта на първо четене заради ниския кворум. 

Нямаше дебати, само окуражения от ГЕРБ да бъде подкрепен закона, изготвен от екипа на вътрешната министърка Румяна Бъчварова и внесен от Министерския съвет. Главната промяна е създаване на Държавна Агенция "Електронно управление".

Създаването на такава агенция бе и една от препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност, който вчера заседава по темата "киберсигурност". 

КСНС: ОБЕКТ СМЕ НА КИБЕРАТАКИ. ЩЕ ГИ БОРИМ С НОВА АГЕНЦИЯ, УЧЕНИЯ И ПОВЕЧЕ ПАРИ

Целта на новата агенция ще е да централизира специфичната институционална дейност, което ще помогне за липсата на координирани действия по електронизирането на услугите на администрацията през последните 15 години, обяснява вносителят в мотивите си.

Новата структура ще следи за изпълняването на политики в областта на електронното управление и ще осъществява сътрудничеството с другите членки на ЕС, европейските институции и други международни организации. Ще бъде изготвен и регистър на проектите и дейността й.

Ще се създаде и ново държавно предприятие - "Единен системен оператор". Неговата работа ще е да осигури съвместимост между отделните звена в държавната администрация и ще гарантира сигурността на информацията.

Предприятието ще поддържа и информационен център за обслужване на гражданите и бизнеса онлайн.