Американски моряци са можели да свалят руските бомбардировачи "Су-24", кръжали опасно близо до бойния кораб "Доналд Кук" в Балтийско море.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс. Той нарече "опасна провокация" прелитането на бойните машини край разрушителя.

РУСКИ САМОЛЕТИ СТРЕСНАЛИ АМЕРИКАНСКИ БОЕН КОРАБ В БАЛТИКА (ВИДЕО)

"Осъждаме този тип поведение. То е безразсъдно. То е провокационно. То е опасно. Съгласно правилата за влизане в бой можеше да се стигне до сваляне", каза Кери.

И добави:

"Хората трябва да разберат, че това е нещо сериозно и че САЩ няма да бъдат сплашени в открито море. Заявихме на руснаците колко опасно е това и се надяваме повече да не се случва."

Той ще повдигне въпроса пред руския си колега Сергей Лавров.

Според официален представител на Вашингтон прелитането на "Су-24" в опасна близост до "Доналд Кук" е една от най-агресивните прояви между двете страни, които бяха главните врагове по време на Студената война.

По-рано говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков обаче заяви, че екипажите на руските самолети са спазили всички правила за безопасност. Той допълни, че маршрутът на полетите на бомбардировачите минавал през район, където се е намирал "Доналд Кук" - на около 70 километра от руска военноморска база в ангклава Калининград, между Полша и Литва.

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев бе поканен вчера във външното министерство на страната във връзка с инцидента. Случката попречила на излитането на полски военен хеликоптер от борда на "Доналд Кук".