Испанският министър на индустрията, енергетиката и туризма Хосе Мануел Сория обяви, че подава оставка, предаде Ройтерс.

Причина са публикации в медиите за предполагаемите му връзки с офшорни компании на британския остров Джърси. Разкритията са част от скандала с досиетата "Панама".

Сория отрича да е нарушил закона. Той обаче се оттегля, за да ограничи щетите за все още управляващата консервативна Народна партия. Испания е в дълбока политическа криза - вече 4 месеца след парламентарните избори не може да бъде съставено правителство. Вероятността от предсрочни избори става все по-голяма.

ПАНАМА ЛИЙКС, ГЛУПЕНДЕР СПИЙКС

Оставката на Сория идва по-малко от денонощие, след като авторитетният в. "Ел Мундо" написа, че докато е бил кмет на Лас Палмас (столицата на Канарските острови - б.р.) той е имал офшорна фирма в Джърси. По-рано бе изнесена и информация, че името на министъра се появява и в изтеклите от панамската правна кантора "Мосак Фонсека" документи.

Хосе Мануел Сория обяви решението си да се оттегли тази сутрин преди срещата на кабинета. Той се оттегля и от парламента, и от поста председател на Народната партия на Канарските острови.

Макар да твърди, че изтеклата информация не е вярна, Сория не успя да докаже правотата си пред премиера Мариано Рахой и загуби доверието му, отбелязва Ройтерс.

След публикацията в "Ел Мундо" по-голямата част от ръководството на Народната партия призова министъра да подаде оставка възможно най-бързо.

В Досиетата "Панама" бе замесен още един испански политик. Това е настоящият еврокомисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. В периода 2011-2014 г. той бе министър на селското стопанство, храните и околната среда в родината си. Оказа се, че съпругата му Микаела Домек е била акционер в офшорка в Панама. Еврокомисията обаче не откри конфликт на интереси в този случай.