Образувано е досъдебно производство на Софийска градска прокуратура във връзка с ваксините, дарени от Турция. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус".

„Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини”, каза Цацаров.

Според него, на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция. Сотир Цацаров уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос...

"... такива, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините. Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не лечебни показатели."

На 20 ноември от Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщиха, че са приключили проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната.

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че и понастоящем ваксината "Еувакс" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки, написаха тогава от държавното обвинение.