Сайтът на Светия Синод осъмна с турско знаме и послание от хакерската група Milli Güçler (Национални сили). В посланието си групата говори от името на турско-мюсюлманското малцинство и обяснява, че хакването на сайта е отговор на нападението над "Джумая джамия" в Пловдив. 

"Официалният сайт на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив. 

Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната,защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България.", се казва в обръщението на групата.

Milli Güçler заявяват, че нямат нищо против християнската религия, но според тях мълчанието на Българската Патриаршия е "съгласие с посегателството върху мюсюлмански религиозни храмове". 

Поводът за атаката на анонимната група е нападението с камъни и самоделни бомбички срещу "Джумая джамия". През февруари, по време на делото за собствеността над карловската "Куршум джамия", което се гледаше от пловдивския съд, протестиращи атакуваха пловдивската джамия и изпотрошиха прозорците. 

Около 400 души от Карлово организираха протест в деня на делото за собствеността на карловската джамия, предвождани от кмета Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски. Със скандирания "Долу ДПС", "За България - свобода или смърт" и "Еничари" се оформи протестно шествие, което тръгна към турското консулство в Пловдив. При сблъсъците имаше пострадали, наложи се намесата на полицията. 

По думите на неизвестните хакери липсата на отговор за този случай и бездействието на Светия Синод са ги провокирали да посегнат на сайта на патриаршията. Te се заканват, че атаките им няма да спрат и може да се очакват още "наказателни действия".

"Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler не са нито първи нито последни. Атаките ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила."

Сайтът на Българска патриаршия е базиран на Wordpress и вероятно е хакнат по най-разпространения за платформата начин - през .htaccess файла. Този файл съдържа важна информация за достъп до сайта и е любим обект на хакерските набези. Съдържанието му се подменя със зловреден софтуер, пренасочващи линкове и съобщения, които водят до блокиране на сайта от Google и други търсещи машини. Най-вероятно става въпрос за остаряла версия на Wordpress, системата се хаква доста лесно, ако не се обновява редовно.